Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Vizionáři, co uhodli budoucnost

Stačí zajít do knihovny a nejdete tam hned několik knihami hustě posetých regálů brakové sci-fi literatury.

Každá z nich přitom předvídá určitou vizi, často nepříliš originální a pravděpodobnou, ale přesto fascinující.

Někteří lidé se ostatně nezaobírají ani psaním sci-fi románů a rovnou předpovídají budoucnost. Podívejme se na vize některých z nich a na jejich případné naplnění.

Vernor Vinge
Tento vědec se inspiroval u jiného, a sice Irvinga Johna Gooda, který sepsal monografii o prvním ultra-inteligentním stroji. Good v ní psal, že lidstvo musí sestrojit stroj lepší a chytřejší, než je ono samo. Stroj, který by se sám od sebe dokázal vylepšovat a být stále inteligentnější – v podstatě bez limitů.

Toho se v roce 1993 chopil počítačový vědec Vinge a tvrdil, že tato strojová singularita nastane již ve 21. století, ve kterém právě žijeme. A neobejde se to prý bez náležitých katastrof.

Walt Disney
Slavný autor kreslených postaviček byl na sklonku svého života fascinován futurologií, především pak způsobem, jakým by měla být vystavěna města budoucnosti. Chtěl dokonce rozjet vlastní experimentální město s 20 000 obyvateli, které by do sebe neustále inkorporovalo nejnovější technologie.

Nakonec se ale projekt neuskutečnil, jelikož se nepodařilo sehnat finanční krytí. Pokud by se to podařilo, šlo by o jakýsi druh urbanistické utopie. Jistě by bylo zajímavé sledovat, co by se z toho vyvrbilo. Walt Disney se údajně nechal po smrti zmrazit, aby mohl být v budoucnu – až se něco takového podaří – zase přitom.

H.G. Wells
Člověk známý především jako sci-fi autor, nicméně napsal i řadu děl literatury faktu. Navíc se skutečně trefoval. V roce 1933 například předpověděl, že druhá světová válka začne na začátku čtyřicátých let a bude se vyznačovat velkým vzestupem leteckých bojů i devastací velkých měst. To předpověděl skutečně na jedničku.

Jeho vize má ale i druhou část. Druhá světová válka měla být zakončena celosvětovou epidemií. Poté se na světě mělo etablovat všeobecné diktátorství a nakonec i zvláštní utopie. Kdoví, jestli se toho ještě dočkáme.

The Club of Rome
Většina vizionářů se zaměřuje na nové technologie a spektakulární události. Takzvaný Římský klub se ale v roce 1972 držel seriózních predikcí a jako jeden z prvních začal tvrdit, že rychlý ekonomický rozvoj má své hranice. Ve 21. století prý dojde k masovému hladovění, vyčerpání důležitých surovin a ekonomickému kolapsu. Tehdy to ekonomové rázně odmítli, ale nyní se ukazuje, že tato předpověď byla povětšinou velmi přesná.

Alvin Toffler
V roce 1970 byly počítače ještě velmi primitivní, na dalekém horizontu se ale tyčila PC pro osobní užití a samozřejmě internet. Jako jeden z prvních pochopil změnu, kterou přinášejí, vědec Alvin Toffler, který začal mluvit o tom, jak superindustriální věk přinese desorientaci, rozpojení mezilidských vztahů a nepřátelství. Také tvrdil, že lidé budou zahlceni informacemi, které je budou v přílišné míře nutit činit závažná rozhodnutí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94