Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Ustřelil jí obličej. Teď má nový

Connie Culp, která podstoupila první transplantaci obličeje ve Spojených státech, se představila tváří v tvář reportérům z celého světa, aby poděkovala týmu chirurgů. A také rodině dárce.

Lékaři z nemocnice v Clevelandu ji museli transplantovat prakticky celý nový obličej, operace proběhla na konci loňského roku. Díky ní se může Connie alespoň částečně vrátit do života poté, co přišla o téměř celou svou tvář po zásahu kulkou. Zbraň držel její manžel.

 

„Jsem to já, koho jste chtěli vidět,“ řekla novinářům na tiskové konferenci. „Vím, že se všichni zajímáte hlavně o mne, ale myslím, že mnohem důležitější je soustředit se na rodinu dárce. Díky ní jsem dostala svůj vánoční dárek, pokud to tak mohu říci,“ doplnila.

 

Během 22hodinové operace tým doktorů transplantoval 80 procent tváře Connie. Prakticky nahradil její někdejší obličej, s výjimkou horních víček, čela, dolního rtu a brady. Šestačtyřicetiletá matka dvou dětí přišla o většinu své tváře po výstřelu v září roku 2004.

  • Fotografie Connie Culp si můžete prohlédnout ZDE

 

 

„Může se to stát i vám“

Během uplynulých čtyř let podstoupila desítky nejrůznějších operací. Některá poškození byla napravena, ovšem Culp zůstávala znetvořená a nebyla schopna sama jíst a dýchat. Poslední operace to vše změnila. „Vážně jsme ohromeni, jak moc jí to pomohlo,“ citovala šéfku týmu chirurgů televize CNN.

 

„Connie nyní může opět jíst. Užívat si jídlo, hamburgery i pizzu, pít kafe ze šálku,“ doplnila lékařka. „Věří, že operace jí pomůže zařadit se do společnosti, že jí lidé akceptují a že pomůže jiným podobně postiženým lidem.“

 

„Když je někdo znetvořený a nevypadá tak hezky jako vy, nesuďte ho a nesmějte se. Nikdy nevíte, co se mu přihodilo,“ vzkázala na tiskovce Connie Culp. „Nikdy také nevíte, kdy se něco podobného může stát i vám.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 368