Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Hodně alkoholu? Hrozí vám demence

Že alkohol likviduje mozkové buňky, je stará známá pravda. Nikdo si toho ale příliš nevšímá a opojným účinkům nejrůznějších drinků holduje dál.

Ženy to mají horší
Ale pozor! Pokud svou zálibu v pití nebudete držet v rozumných mantinelech, mohla by vás postihnout nejen závislost, ale rovnou i demence.

Zjistilo se totiž, že jeden ze čtyř případů klinicky zjištěné demence padá na vrub pití alkoholu. Ženy jsou přitom „vymývacím“ účinkům alkoholu náchylnější než muži.

Devastující účinky pití na mozek jsou často přehlíženy, podle lékařů by jim ale měla být věnována přinejmenším stejná pozornost jako rovněž nepříliš lichotivým důsledkům konzumace alkoholu na játra.

Stále rostoucí spotřeba alkoholu by mohla mít dokonce nepříjemné celospolečenské dopady. Například rozmáhající se pití u mladistvých – kolem čtyřicítky by tito lidé dost možná budou mít problémy s vážnými výpadky paměti.

Z alkoholu se hloupne
Podle odborného článku publikovaného v magazín Alcohol and Alcoholism je pití mnohem nebezpečnější, než si lidé dosud připouštěli.

Zejména ženy by se měly mít na pozoru. Jejich těla jsou totiž obecně méně schopná vstřebávat toxické efekty alkoholu.

Ve studii se píše, že deset až čtyřiadvacet procent lidí trpících demencí či Alzheimerovou chorobou, za to „vděčí“ právě alkoholu.

Platí, že čím dříve člověk začne s konzumací alkoholu, tím dříve pocítí jeho negativní dopady. Nemusí to samozřejmě vždy skončit demencí, ale kdo by chtěl v produktivním věku trpět výpadky paměti, poruchami myšlení a podobnými lahůdkami?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 245