Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Plovoucí město z odpadků

Lidé si zvykli neustále více produkovat a konzumovat. Říká se tomu nezadržitelný růst, jehož dopady si všichni tak pochvalujeme. Obchody jsou plné zboží, o kterém mnohdy ani nemáme tušení, že existuje.

A platy až donedávna razantně stoupaly, takže jsme si tohle zboží mohli kupovat, a když jsme zjistili, že je k ničemu, zase zahazovat. Přinejmenším jsme ale vyhodili to, co vzniklo jako vedlejší efekt výroby a konzumace.

Ať už to bylo cokoliv, je to potřeba někam dát. Možná už ve škole jste se učili, abyste nezahazovali umělé papírky na ulici – že jejich rozklad trvá pár set let. Inu, byla to pravda. Ale i když jste ten papírek (nebo něco jiného) vyhodili do koše, dost možná skončil na skládce.

Skládka v Tichomoří
V tichomořském oceánu je jeden takový region. Pravděpodobně ho neznáte, jelikož se všichni snaží, aby o něm nikdo nevěděl. Je to místo, kde najednou plují obrovské masy odpadků. Ty zde válcují plankton v poměru 6:1. Tato mořská skládka má dokonce jméno - Great Pacific Garbage Patch, to znamená velké tichomořské místo na odpadky. Podle odhadů se v oceánech nachází sto milionů tun plastových odpadků.

Odpadky na Mount Everestu

Když se podíváte na obrázky nejvyšší hory světa, napadá vás cosi o jednom z posledních netknutých míst na Zemi. Chyba lávky. Stačí jít jednou z frekventovaných cest až na vrchol, a zjistíte, že se tu nikdo s šetrným vyhazováním či recyklováním nepáře. Všude se něco válí, obvykle vyčerpané kyslíkové bomby. Sem tam se dá prý potkat i nějaká ta mrtvola horolezce, který přecenil své síly.

Některé odpadky se rozloží za miliony let
Rozklad je nezadržitelný prakticky u všech věcí. U některých ale trvá opravdu hodně dlouho. Například takové skleněné lahve na skládce. Aby se plně rozložila, bude potřebovat nějakých milion let. U plastových lahví to je zhruba 500 let a hliníkové plechovky se rozpadnou za 200 až 500 let.

Skládky znečišťují vzduch
Máme pro vás jednu dobrou radu. Střezte se toho, abyste někdy bydleli poblíž skládky. To raději rovnou vyrazte kempovat u Černobylu a pojídejte zdejší výhonky. Skládky totiž vylučují toxické plyny, které ničí buňky a jsou karcinogenní. A produkují také metan – látku, která má dvanáctkrát vyšší oteplovací potenciál než tak obávaný oxid uhličitý.

Odpadky na produkci energie

Nejrůznější vědci se samozřejmě zabývají tím, jak s odpadky naložit. Některým stačí to, že vymyslí způsob, jak se jich zbavit. Jiní je chtějí co nejefektivněji využít. Jako například doktor Louis Circeo, jenž prý vymyslel způsob, jak zkombinovat odpadky s plazmou a vytvořit tak unikátní a velmi silný zdroj energie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109