Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Video: lékař zachránil chlapce kutilskou vrtačkou

Třináctiletý Australan utrpěl stejné zranění hlavy jako britská herečka Natasha Richardsonová, která mu podlehla.

Život Nicholasovi ale zachránil pohotový lékař. Ten použil obyčejnou domácí vrtačku, aby chlapci vyňal z mozku krevní sraženinu.

Mladý Nicholas spadl z kola a utrpěl zranění hlavy, po kterém střídavě upadal do bezvědomí. Když ho jeho matka přivezla do nemocnice, ukázalo se, že má frakturu lebky a krvácí do mozku, což ho mohlo během několika minut zabít. V nemocnici ale nebyly náležité neurologické přístroje, které jsou nutné pro operaci, a proto se hochův ošetřující lékař rozhodl, že pro zákrok použije sterilizovanou údržbářskou vrtačku.

"Dr. Carson přišel a oznámil nám, že musí Nicholasovi provrtat lebku, aby se uvolnil tlak, který působil na jeho mozek. Neměli jsme jinou volbu," vylíčil situaci chlapcův otec Michael Rossi novinářům. Lékař nikdy podobný zákrok neprováděl, a proto se nechal po telefonu instruovat svým zkušenějším kolegou z Melbourne. Ten mu radil, na kterém místě a jak hluboko má vrtat. Brzy se jim podařilo odstranit krevní sraženinu, která fatálním způsobem tlačila na mozek.

"Nic jsme neviděli, jen jsme slyšeli vrtačku, byl to doslova surrealistický zážitek," vypráví Rossi a dodává: " V tu chvíli jdou veškeré pocity stranou. My i lékaři jsme jenom dělali to, co bylo právě nutné." Anesteziolog David Tyran, který Dr. Carsonovi asistoval, říká, že tento případ je velmi podobný tomu, co se stalo manželce herce Liama Neesona, herečce Richardsonové:
"Nejdřív nebylo poznat, že by se něco dělo, ale krvácení pomalu pokračovalo, až přišla o vědomí a už se neprobrala."

Nicholas byl později převezen do nemocnice v Melbourne a v úterý, v den svých třináctých narozenin, byl propuštěn. Dr. Carson nepovažuje svůj zákrok za nic mimořádného. Podle něho byl jen normální součástí jeho práce. Spolu s panem Rossim ale nabádá všechny rodiče, aby své děti nepouštěli na kolo bez bezpečnostní helmy.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 186