Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Platy absolventů u nás a v Německu

Napadlo tě někdy, jaký bude tvůj první plat? Co se týče výše mezd, stále patříme k horšímu průměru EU. Ovšem díky členství v EU můžeme dnes vycestovat a bez větších omezení ve vybraných členských státech také pracovat.

magazin.cz
Jako občané České republiky můžeme bez omezení pracovat v mnoha členských státech EU. Každý z nás jistě zná alespoň jednoho člověka ze svého okolí, který pracuje nebo pracoval ve Velké Británii nebo Irsku. U  našich západních a jižních sousedů - v Německu a Rakousku, bohužel pro Čechy, stále platí jistá omezení, ale i tady by se měla situace zhruba od poloviny roku 2011 změnit.


magazin.cz
Všem se tak otevřou dveře dalších pracovních trhů, a to konkrétně států, které máme téměř za humny. Výhodu budou mít obyvatelé příhraničních oblastí – nebudou se muset za prací stěhovat a v jejich životě se vlastně (kromě zlepšení jazyka a lepšího platu) nic nezmění.


Zajímá Tě, jak si můžeš zaměstnání v zahraničí najít? Jedna z možností je využít služeb mezinárodního pracovního portálu Monster, který působí také v ČR - www.monster.cz.


Monster má zastoupení ve více jak 60 zemích po celém světě, proto nemusíš zůstávat jen v Čechách nebo v Evropě, ale vyprav se třeba do Austrálie nebo někam do Asie.


V tabulce níže najdeš porovnání absolventských platů ve vybraných oborech v Čechách a Německu. Jaký je Tvůj názor na výši platů u nás? Myslíš, že je u nás mnohonásobně levněji a za své platy si koupíme téměř to, co naši sousedé? Plánuješ si hledat zaměstnání za hranicemi ČR.


Obor Průměrný měsíční plat v ČR Průměrný měsíční plat v Německu
Reality  14 500 Kč
 58 500 Kč
Státní správa
 13 700 Kč
 52 500 Kč
 Telekomunikace  18 300 Kč
 63 000 Kč
 Bankovnictví  18 000 Kč
 69 000 Kč
 Strojírenství
 15 500 Kč
 73 000 Kč
 Zdravotnictví
 13 000 Kč
 47 500 Kč
 Média  16 700 Kč
 54 500 Kč

Zdroj: statistiky pracovního portálu Monster.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 183