Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

V Red Bullu se našel kokain

Red Bull se stal jedním ze světových potravinářských gigantů, a to díky zdánlivě celkem zbytečnému nápoji.

Kdyby Red Bull pili opravdu jen ti, kdo ho potřebují k vyšší výkonnosti, pravděpodobně by zdaleka tak úspěšný nebyl.

Přírodní kokain

Rakouskému miliardáři Dieteru Mateschnitzovi se ale z Red Bullu podařilo vytvořit populární, téměř společenský nápoj, u kterého se málokdo ohlíží na složení, jež mu při dlouhodobé konzumaci a malém výdeji energie na zdraví rozhodně nepřidá.

Co se ale Red Bullu povedlo tentokrát, to už je přece jen pár kroků přes čáru. V sousedním Německu se momentálně řeší případ Red Bull Cola, který měl ambice konkurovat Coca-Cole a Pepsi v „colových“ nápojích.

Sportovní hantýrkou by se ale řeklo, že si pomáhal nepovolenými prostředky. Red Bull se sice ohání lákavým reklamním sloganem „první přírodní Cola“, což zavání příznivostí pro zdraví, ne každá přírodní látka je ale tak úplně košer. A tak vzbudilo velké pozdvižení, když chemici z potravinářské kontroly objevili v nápoji stopy kokainu. Ten pochází z bobulí a listů koky, jichž je do nápoje vyždímáno více než dost.

Plošný zákaz?
Výrobce nápoje se brání, že koka je coby aromatizační prvek zcela běžná a že jde jen o dekokainizovaný extrakt.

Taková obrana ale zjevně nestačí a pět spolkových zemí v Německu už Red Bull Cola šmahem zakázalo, další se k tomuto kroku pravděpodobně uchýlí v příštích dnech. Pod drobnohledem je nápoj také v domovském Rakousku a zkoumání se zřejmě nevyhne ani v dalších zemích Evropské unie. V menším množství je k dostání už i v České republice.

V tomto kontextu působí ironicky kolize Sebastiana Vettela v nedělní Velké ceně Monaka, který jel právě na vozu Red Bull polepeném reklamami na Red Bull Colu. Do té doby suverénní a málokdy chybující jezdec udělal začátečnickou minelu, když opřel formuli do zdi v jedné ze zatáček. Že by si před závodem dal firemní výrobek?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 425