Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Optické klamy. Necháte se napálit?

Prakticky každý optický klam nebo vizuální iluze funguje na stejném principu. Zdůrazňují rozdíly mezi fyzikální realitou a našimi představami o této realitě. Pak jsou možné hotové divy.

Ostatně, jsou to právě vizuální klamy, jež se těší značné pozornosti neurologů. Ti studují, co se vlastně děje v lidském mozku při vnímání vnějšího světa.

Avšak zatím nejsou při luštění záhad těchto záležitostí příliš úspěšní. Zkrátka není jasné, proč mozek funguje takto a naletí i zcela zjevným klamům – nemůže si prostě pomoct. Podívejme se na několik z nich.

Stejné krabičky
Ač se nám to zdá neuvěřitelné, rozměry těchto krabiček jsou totožné. Respektive jejich modré linky jsou stejně dlouhé, tedy identické. To platí i pro růžové linky. Přesto se nám zdá, že na obrázku A a C jsou diagonální linie zdeformované. Kvůli tomu je vnímáme delší, než jaké ve skutečnosti jsou. Krabičky B a C jsou úplně stejné, akorát B je natočeno proti směru hodinových ručiček.

magazin.cz

Iluze pohlaví
Jediným rozdílem na přiloženém obrázku je to, že jsou obličeje v odlišném kontrastu. Přesto se zdá, že jeden patří ženě a druhý muži. Je to dáno tím, že máme v mozku vryto, že ženy mají větší kontrast mezi očima a ústy. Zdůraznění kontrastu u žen je prý dělá atraktivnějšími.

magazin.cz

Zakřivený míč
Podívejte se na tuto stránku, kde najdete pěknou hříčku postavenou na optickém klamu. Jde o míč letící vodorovně dolů. Na tom není nic zvláštního. Jakmile se ale zadíváte na modrý bod vedle, najednou vám přijde, že míč letí šejdrem. Pokud budete hýbat očima sem tam, možná se vám udělá nevolno, ale zjistíte, že to funguje.

Rychlé barvičky
Jakmile se kotouč na tomto videu roztočí, uvidíte tři soustředěné oblouky: modrý, růžový a zelený. Jakmile se ale kotouč zastaví, zjistíte, že oblouky jsou jen a jen černé.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 356