Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak se zbavit citlivých zubů

Trpíte nepříjemnými pocity nebo dokonce bolestí při konzumaci studených, horkých nebo kyselých nápojů či potravin? Pak máte citlivé zuby.

Netrapte se zbytečně: stačí dvakrát denně použít zubní pastu Sensodyne, která zvýšenou citlivost snižuje, navíc vás zbaví zubního plaku a ochrání vaše zuby.

Zvýšená citlivost neznamená, že vaše zuby jsou oslabené, není důsledkem stárnutí nebo dědičnosti a rozhodně nepřináší hrozbu vypadnutí zubu.

Nadměrnou citlivost způsobuje odhalení zuboviny (dentinu), což je porézní vrstva, která se nachází pod vrchní vrstvou zubní skloviny. Při odhalení zuboviny dochází k otevření kanálků, do nichž ústí nervy citlivé na vnější podněty. Citlivé nervy reagují na dotyk, studené, teplé, sladké nebo kyselé nápoje a potraviny.

Podrážděním nervu vzniká impuls, který je vnímán jako krátká ostrá bolest. Nejčastějším důvodem obnažení zuboviny je ústup dásní, způsobený příliš silným čištěním zubů nebo zánětem dásní či parodontózou.

Příčiny citlivosti
Prvotními příčinami nadměrné citlivosti zubů je povolení dásní a poškození ochranné vrstvy zubní skloviny.

Mezi nejčastější příčiny těchto jevů patří:

  • Nesprávné čištění zubů
Příliš silné a nadměrné čištění zubů může způsobit obroušení zubní skloviny a obnažení vrstvy zuboviny, která se nachází pod ní. Zubovina může být obnažena také v důsledku ústupu dásní nebo jejich onemocněním.
  • Přílišné namáhání zubů
Odření zubní skloviny může způsobovat i tření zubů (i nevědomé skřípání zubů ve spánku).
  • Kyselá strava
Narušení zubní skloviny mohou způsobit i kyselé potraviny a nápoje. Obnažená zubovina se tak stává přecitlivělou na horké a studené.

Na co zuby reagují citlivě?
Existuje celá řada důvodů a příčin, které mohou způsobovat nepříjemné pocity či dokonce bolest lidem s citlivými zuby. Každý může mít jinou zkušenost: někdo cítí nepříjemný pocit nebo bolest pouze při konzumaci studeného, jiný při konzumaci kyselého nebo při samotném čištění zubů.

Obecně zuby citlivě reagují na:

  • Studené potraviny a nápoje – např. zmrzlina, nanuky, chlazené nápoje, kostky ledu.
  • Horké potraviny a nápoje – např. polévky, káva, čaj.
  • Sladké potraviny – např. karamel, čokoláda, cukr.
  • Kyselé potraviny a nápoje – např. šumivé nápoje, jinak zdraví prospěšné ovoce a ovocné šťávy.
  • Studený vzduch – jeho dýchání může působit nepříjemný pocit na zubech.
  • Čištění zubů – zejména, je-li prováděno špatně, nevhodným kartáčkem, nevhodnou pastou nebo je-li doprovázeno vyplachováním studenou vodou.
magazin.cz


Jak si pomoci?

Čištění zubů pastou Sensodyne dvakrát denně může zcela vyřešit vaše potíže s citlivostí zubů i bez toho, abyste si již nikdy nedopřáli zmrzlinu nebo chlazený nápoj. Pravidelné používání pasty Sensodyne přináší úlevu od bolesti, zachovává silné a zdravé zuby a dásně a navíc pomáhá uchovávat svěží dech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 102