Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Proč je počítač doma nebezpečný?

Číslo hospitalizací zaviněných nějakou nehodou spojenou s počítačem v domácnosti rapidně přibývá. V posledních letech se toto číslo zesedminásobilo.

Pozor na kabeláž
Běžnými nehodami je například zakopnutí o nerozvážně pohozené kabely, případně zranění způsobené pádem některého z ledabyle umístěných PC předmětů.

V obzvlášť velkém nebezpečí jsou děti. Ze statistik amerických nemocnic vyplývá, že mezi lety 1994 a 2006 přijali 78.000 případů s vážnými zraněními, které měly spojitost s domácím počítačem. Za toto období vzrostl jejich počet o 732 %.

Většina nehod se dá připsat právě na vrub kabelům, o kterých sic sice myslíme, že je přece jednoduše překročíme, ale stačí chvíle nepozornosti a následuje nepříjemný let na ústa a leckdy i nějaká ta zlomenina.

Ze stolu padají věci
Dalším problémem je špatný design a rozvržení pracovního stolu. To potom ústí v pády předmětů na jejich majitele, například když cosi šteluje pod stolem. Výjimkou nejsou ani řezné rány o počítač.

Překvapivé jsou svalové problémy, které si řada lidí přivodila přenášením příliš těžkých počítačů nebo monitorů. Navíc jim leckdy spadly přímo na nohy, což je také častý důvod pro koupi jízdenky do nemocnice.

Většina zranění je v zásadě jednoduše napravitelných, vyskytují se ale i velmi závažné. Například v roce 1998 se v USA šestiletý chlapec popálil hořícím počítačem, který se vzňal pravděpodobně zkratem poté, co na něj hoch vylil nápoj.

A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na chronická zranění z příliš častého používání myši.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 213