Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Život sokolů jako reality show

Lidé jsou v široké nabídce všech možných pořadů vybíraví a mají rádi netradiční formáty. Jako například opravdu těsný vhled do života Sokola stěhovavého a jeho rodiny.

Zájem milionů lidí
To se takhle jednou sokolí rodinka usídlila na střeše kostela ve Worcesteru a místní radnici napadlo, že by k hnízdu mohla nainstalovat webovou kameru. Stalo se a novou telenovelu začaly sledovat miliony lidí.

Všichni napjatě sledovali, jak se dvěma zodpovědným ptačím rodičům daří vychovávat jejich čtyři ratolesti, jež byly záhy pojmenovány Charlie, Bobbin, Potter a Tinker.

A stejně jako televizní soap opery, také tento improvizovaný pořad měl svá dramata. Například když šestitýdenní Charlie jako první vyletěl z hnízda, avšak jeho výlet nedopadl nejlépe.

Na chodníku ho poraněného našel kolemjdoucí, který ho neváhal odnést na místní veterinární kliniku, kde ho naštěstí ošetřili a vrátili do hnízda.

Nejrychlejší zvíře
Sokol stěhovavý je údajně nejrychlejším zvířetem na světě. Dokáže letět rychlostí až 320 kilometrů za hodinu. Měří kolem padesáti centimetrů a rozpětí jejich křídel přesahuje metr. Samičky bývají o třetinu větší než samečci.

Lidé sledující netradiční pořad se například mohli překvapivě dovědět, že sokoli nestaví klasické hnízdo. Samička snášela vajíčka přímo na střechu kostela.

Malí sokolíci se právě teď učí pořádně létat, ale ještě dva další měsíce budou závislí na svých rodičích. Krom jiného se živí také hojnou místní populací holubů.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18