Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Archiv

Nejlepší bílí rappeři

Dlouhou dobu bylo spojení bílý rapper maximálně tak terčem všech možných vtípků. Jako by šlo o protimluv.

Pořádně rapovat o životě přece umí jenom černoch, nejlépe z nějaké té americké chudinské čtvrti, kde dává dobrou noc pohlazení nožem.

To už ale neplatí. Běloši se rapovat naučili a podle mnohých i docela slušně. Je jich dokonce tolik, že nějakého určitě pomineme. Ale tihle mají největší vliv, prodeje a popularitu.

Eminem
I branže neznalý člověk si pod bílým rapperem nejspíše představí právě Eminema. Jeho šedesát milionů prodaných desek z něj nečiní jedničku jen mezi bělochy, ale i jednoho z nejoblíbenějších rapperů vůbec. V podstatě rozkopl dveře pro bílé rappery do tého subkultury. Jeho texty z městského prostředí jsou i odborníky považovány za opravdu dobré.

Beastie Boys
Není možné zapomenout na pionýry, kteří se pravděpodobně příliš nezabývali tím, zda rapují nebo ne, ale prostě dělali hudbu, která je bavila. Za zmínku stojí nebývalá propast zející mezi nevalnými kritikami a masovým publikem, které tyhle kluky žralo už od jejich punkerských začátků v roce 1979. Každé jejich album od té doby bylo trochu jiné.

MC Serch
Tenhle raper začínal už před nějakým tím časem, takže se dá rovněž označit za jakéhosi budovatelé bílého rapu. První úspěchy zaznamenal ve skupině 3rd Bass, s níž dosáhl v roce 1989 i na platinovou desku. Opravdové slávy se ale dočkal až na sólové dráze. Následně si rozjel vlastní byznys s produkcí desek dalším rapírům či show v rádiu i televizi.

Slug
Ačkoliv má jedno z nejhorších jmen v branži, je to kmotr celé rapové scény v Minnesotě, která je momentálně velmi silná a produktivní. Můžeme sice diskutovat o tom, zda je Slug opravdu bílý raper, když je ze čtvrtiny černoch, ale i kdyby se rozčtvrtil, stále bude rapovat lépe než Diddy. Jeho texty i rytmy jsou poměrně unikátní a u jiných rapperů neslyšené.

El-P
Velmi výrazný a nekompromisní. Tak by se dal nejlépe popsat styl rappera, který si říká El-P a vyznačuje se nenávistí ke korporátní muzice. Je to čistá raperská alternativa, která posunuje hranice žánru neustále dále a poskytuje nové prostory i komerčnějším kolegům. V roce 2001 založil Definite Jux, jeden z mála vydavatelských domů pro inteligentní rap.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 773