Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nebuďte macha! Umějí se chlapi chovat?

Sice už nežijeme za první republiky, kdy se gentlemanství opravdu nosilo, to ale neznamená, že zásady slušného chování k něžnému pohlaví vymřely.

Někdo je sice může brát jako přežité, ale není tomu tak. Umět se chovat bude vždy ceněná vlastnost a dívky či ženy ji dokáží ocenit.

Podržet dveře
Drtivá většina žen uvádí právě přidržení dveří jako nejdůležitější gentlemanské gesto. Je velmi jednoduché, ale ženám dává pocit, že jsou respektovány. Rozhodně byste se neměli do dveří cpát první a tím vůbec největším faux pax je, když samozavírající se dveře pustíte dívce přímo do obličeje. To pak rande můžete rovnou zabalit a neztrácet čas. Důležité je však i to, s jakou grácií a lehkostí toto gesto dokážete zvládnout. Pokud budete kolem dveří zmateně pobíhat, přidržovat nepřidržovat, bude to působit jen směšně. Musí to být naprosto přirozené.

Představte ji
Když náhodou potkáte nějakého svého známého či kamaráda a přítelkyně (nebo i jinak spřízněná žena) je zrovna s vámi, sluší se ji představit. Jinak si připadá odstrčená, izolovaná a v nejhorším případě se začne stydět sama za sebe. To samé platí, když vyrazíte do společnosti, kterou znáte vy, nikoliv ona. Vždy se ujistěte, že se se všemi pozná a může se bezproblémově zapojit do konverzace. I když nakonec nebude nic moc říkat, bude se cítit součástí party.

Vypněte si telefon
Když jste s dívkou na rande, například v restauraci, jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat, je zvednout zvonící telefon. Tím jí dáte jasně najevo, že je tu něco důležitějšího než ona. A i kdyby bylo, v drtivé většině případů to počká. Je třeba působit dojmem, že váš protějšek je právě teď tím nejpodstatnějším. A neplatí to jen na rande, ale všeobecně. Upřednostňovat telefonování před aktuálním osobním kontaktem je zkrátka vrcholně neslušné.

Nabídněte svůj kabát
Když se žena chystá na rande a rozhodne se náležitě vymódit, obvykle nepřemýšlí příliš prakticky. Zároveň vám ale tím, že si vyjde jen ve slabých šatech, když je pět nad nulou, dává šanci zapůsobit opravdu gentlemansky. Povinností je v takových případech nabídnout vlastní svršek a ne žehrat nad tím, že se měla lépe obléct. A to i tehdy, když byste měli sami mrznout či moknout. Vězte, že ovoce to určitě přinese.

Doprovoďte ji domů
Pakliže na rande běží všechno tak, jak má, střežte se toho pokazit ho zpackaným závěrem. Za každých okolností je dívku třeba doprovodit domů! Možná si pár kilometrů zajdete nebo zajedete, ale takhle gentlemanství prostě funguje. Kdyby bydlela vedle vás, není to žádný výkon a důkaz starosti. Nepleťte si ale svolení s doprovodem domů s výzvou k něčemu dalšímu. Nemá cenu naléhat, tím byste si vysoké skóre zase vynulovali.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 267