Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Snění / foto: shutterstock

Špatně spíte? Hrozí smrt

Špatný spánek nemá vliv jen na vaši kondici druhý den, může být i smrtelný, tvrdí vědci.

Nespavost, přerušovaný spánek i noční můry vedou ke zvýšenému riziku předčasného úmrtí. Podle odborníků jsou poruchy spánku stejně nebezpečné jako spánková apnoe, při níž člověk přestane na krátkou dobu dýchat.

Nedostatek spánku v důsledku nespavosti vyvolává stres, při kterém organismus produkuje hormon kortizon, zodpovědný za zvýšení krevního tlaku.

Vyplývá to ze studie, kterou provedli vědci na americké univerzitě Penn State College of Medicine v Hershey v Pennsylvánii. Výsledky jejich výzkumu svědčí o tom, že kvalita spánku je dosud velmi podceňovaným faktorem, který významně ovlivňuje naše zdraví.

Muži, pozor!
Odborníci sledovali 1741 mužů a žen s poruchami spánku. Po čtrnácti letech pozorování mužů a deseti letech zkoumání žen se ukázalo, že úmrtnost mezi muži byla 19,6 procent a mezi ženami 10,3 procenta. Ve srovnání s lidmi, kteří spali bez problémů alespoň šest hodin denně, hrozí mužům s poruchou spánku pětinásobné riziko předčasného úmrtí. U žen se podobná souvislost neprokázala.

"Je možné, že podobná spojitost existuje i u žen, ale výzkum u nich netrval tak dlouho jako u mužů. Druhou eventualitou je, že muži jsou k nedostatku spánku citlivější," vysvětluje vedoucí studie Dr. Alexandros Vgontzas.

Podle něho jsou zdravotní rizika spojená s nespavostí srovnatelná s nebezpečím, jaké s sebou nese spánková apnoe, onemocnění, při němž pacient přestává na krátké okamžiky dýchat a které prokazatelně zkracuje délku lidského života.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145