Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Flogos / foto: Shutterstock

To je paráda. Galerie úžasných mraků

Na nebi je možné vidět mnoho úžasných úkazů a většinou v nich nějakou roli hrají různě formované mraky.

Občas je pohled na oblohu zajímavější než návštěva sebelepší galerie s uměním. Tohle vytvoří sama příroda

Popis mraků
Toto jsou zakroucené mezery mezi ve středních až vysokých vrstvách mraků. Dají se tu najít i stopy ledových krystalů. Aby se něco takového podařilo, je třeba aby se zachovaly nějaké kapičky vody, přestože je teplota pod nulou.

magazin.cz

Horizontální mračný tubus. K vidění je před přicházející bouřkou, nebo – méně často – tehdy, když bouřka slábne a odchází.

magazin.cz

Mraky připomínající UFO byly zachyceny nad španělskými horami, kdy je podbarvovalo zapadající Slunce. Tyto čočkovité mraky jsou k vidění právě v horských regionech.

magazin.cz

A ještě jednou čočkovité mraky, tentokrát v zasněžené oblasti a ve větší kupovitosti.

magazin.cz

Tomuto mraku se z pochopitelných důvodů říká kloboukovitý. Tvoří se nad horou, když z ní stoupá stabilní proud vzduchu.

magazin.cz

Takzvané vemenaté mraky jsou obvykle spojovány s bouřlivým a nestabilním počasím. Dají se ale vidět i tehdy, když tyto povětrnostní podmínky pominou. Jedná se v podstatě o kapsy naplněné chladem.

magazin.cz

Vypadají jako vlny a jde o jedny z nejunikátnějších oblakovitých útvarů. Když už se vytvoří, netrvají déle jak minutu dvě. Takhle je nakrájí vítr.

magazin.cz

Mráček ve tvaru podkovy je rovněž velmi krátkodobým úkazem. Do této podoby ho dokáže dostat vír horizontálně rotujícího vzduchu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 505