Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejlepší homosexuální charaktery

Před nějakými padesáti lety jste ve filmech na homosexuální charaktery nenarazili buď vůbec, nebo se jim tvůrci velmi okatě vysmívali a dělali z nich obskurní figurky.

To se ale změnilo a dnes se filmy s ústředními postavami gayů těší značné úctě, nezřídka až oscarové. Ostatně, sám velký režisér Stan Lee (například Spider-Man) nedávno prohlásil, že chystá film o homosexuálním superhrdinovi. Ten v puritánské společnosti musí tajit nejen své superschopnosti, ale i orientaci.

Omar Little
The Wire je jedním z těch velmi úspěšných seriálů poslední doby, který v našich končinách sice teprve čeká na větší průlom, ale jistě se ho dočká. Homosexuál Omar Little přitom v tomto seriálu z produkce HBO platí za jednu z nejvýraznějších postav. Je jediným, kdo tu jedná podle striktního, i když abnormálního morálního kódu. Chodí po městě s upilovanou brokovnicí a střílí drogové dealery. Sám Barack Obama prohlásil, že tohle je jeho oblíbená postava.

Perry Van Shrike
Postava, kterou ve filmu Kiss Kiss Bang Bang výborně hraje Val Kilmer, je elegantním soukromým očkem typickým pro noirové filmy. Až na to, že je na chlapy. Zdánlivě zásadní změna, ale stejně působí jako sympaťák. Má drsné hlášky a dokáže parťáka vysekat i z pořádného maléru. Pravda, jeho motivace není vždy úplně jistá, ale takový je i dnešní svět.

Vito Spatafore
Další seriál z produkce HBO a další homosexuál v popředí. Tentokrát je to Vito Spatafore ze ságy The Sopranos. Svou homosexualitu se před drsnými parťáky ve skupině svého strýce snaží zakrýt manželstvím a dětmi, ale zajímají ho především muži. Když ho načapají v gay klubu, je z toho pořádná honička a mela. Vito rozhodně není zženštilý a nebojí se zabíjet i nevinné.

Keith Charles
Rovněž seriál Odpočívej v pokoji (Six Feet Under) si získal značnou popularitu, a to i díky postavě Keitha Charlese, zprvu poldy na jednom obyčejném okrsku, jenž tak tvrdě vyslýchal podezřelého, že nakonec musel odejít a najít si místo coby bodyguard. Jde doslova o tikající bombu, která dělá věci jen proto, že může. Klidně se vyspí s popovou zpěvačkou, kterou má chránit a pak si zase užívá románek s kamarádem.

Ennis Del Mar
Kontroverzní, ale opravdu pěkný film Zkrocená hora představil hned dvě zvláštní postavy balancující na hraně vzájemného přátelství a lásky. Oba si sice našli své ženské družky, nakonec ale zjistili, že je to táhne k sobě. Především v USA, kde je v některých státech stále ještě homosexualita formálně považována za ilegální, vzbudil film velký ohlas.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175