Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok / foto: Shutterstock

Nejstrašnější ryby na světě

Světové řeky, jezera a oceány jsou domovem opravdu neuvěřitelných tvorů.

Na světě existuje asi 25 000 druhů ryb a pouze několik je tak roztomilých jako Nemo. V hlubinách není život zrovna jednoduchý a přežijí jen ti nejlepší a nejsilnější. Mnohdy také opravdu hororoví tvorové.

Muréna tygrovitá
Takzvaný Fangtooth je jakýmsi Quasimodem světových oceánů. Vypadá opravdu hrozivě, ale ve skutečnosti je naprosto neškodný. Dorůstá velikosti jen několika centimetrů, takže člověka neohrozí. Opravdu unikátní jsou na něm ale jeho zuby, které patří k největším vzhledem k proporcím zbytku těla.

Okoun nilský
Velikostí nepůsobí zase tak nebezpečně. Jistě, může dorůst až do dvou metrů a váží pěkných pár desítek kilo. Jinak byste ale Okouna nilského na nějaké monstrum nepasovali. Ale chyba lávky. Tahle ryba se postarala už o vyhynutí dvou set živočišných druhů ve Viktoriině jezeru. Už tam nemá dostatek potravy, a tak okouni požírají sebe navzájem.

Rozedranec barevný
Kromě toho, že jde o jednoho z nejošklivějších tvorů v hlubinách oceánů, má několika zajímavých vlastností. Jednou je svítící majáček vyčnívající z hlavy samičky, na který láká v temných hlubinách kořist. Druhou jsou potom samečci, kteří se k samičce doslova přisají a záhadným způsobem s ní zfúzují, a to tak, že sdílejí i krevní oběh.

Candiru
Zdánlivě nenápadná rybka je nicméně opravdovým postrachem. Žije zejména v Amazonce a jedná se o velmi zákeřného parazita. Dokáže vycítit močovou stopu a dostává se do močových trubic větších ryb. Jsou ale zaznamenány doslova hororové případy, kdy se dostala do útrob ve vodě močících mužů. Jednou z metod záchrany je i amputace penisu. Takže si dejte příště pozor, kde to vlastně močíte.

Aligátor Gar
Tento aligátor se pyšní opravdu netradičními zuby. Má hned dvě řady, a to dost dlouhé, jak vidno. Přesto se ale živí spíše menšími rybami. Mohli byste ho potkat na jihovýchodě Spojených států amerických a pořádně se vyděsit, ale pokud ho nebudete obzvlášť provokovat, nic vám neudělá. Útoky na lidi ze strany tohoto monstra zaznamenány nebyly.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 475