Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Nebezpečné chemikálie v jídle

Po celé tisíce let se lidé stravovali jednoduše. Čerstvé ovoce, zelenina, výhonky nebo maso z ulovené zvířeny. Možná se čas od času někdo otrávil například jedovatou houbou, ale aspoň to mělo rychlý konec.

Dnes je v supermarketech drtivá většina zboží složená z nejrůznějších chemikálií, o jejichž původu můžeme jen spekulovat a o jejichž důsledcích na organizmus mnoho nevíme. Dá se říct, že se jimi otravujeme pomalu, ale jistě.

Konzervanty
Propyl gallát – jedná se o antioxidant, který prodlužuje životnost tuků a olejů. Najdete ho v zeleninovém oleji, žvýkačkách, masových produktech, kuřecí polévce a dalších objektech běžné konzumace. Problém? Docela dost nahrává rakovině.

Butyláty - dosti nepříjemně znějící termíny Butylated hydroxianosole (BHA) a Butylated hydroxytolluene (BHT) jsou rovněž častými přísadami, jež zabraňují kažení jídla obsahujícího tuky a oleje. V krysách obě přísady způsobovaly nádorové bujení. Dá se poměrně jednoduše nahradit balením produktů pod dusíkem, nikoliv vzduchem, případně vitamínem E, ale to jsou dražší a tím pádem ne tak atraktivní postupy.

Dusitan sodný – je dodáván do naloženého masa, případně do párků, přičemž jim dodává barvu i chuť. Zabraňuje také vývinu botulismu v jídle, což je smrtelná choroba přenášená právě produkty určenými ke konzumaci. Bohužel to ale neznamená, že dusitan sodný patří k dobrým přísadám. Ve střevech totiž notně zvyšuje riziko výskytu rakoviny. Dá se tomu nicméně zabránit současnou konzumací jídla s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou pomeranče či brokolice.

Umělá sladidla

Sacharin – umělé sladidlo, které je ve své koncentrované podobě 350krát sladší než cukr. Nicméně život vám rozhodně neosladí, ba právě naopak. Testy na zvířatech opět prokázaly značný příspěvek ke vzniku rakoviny. Přesto se sacharin používá ve spoustě dietních produktů či náhražkách cukru.

Aspartam – skládá se z metanolu a dvou aminokyselin. Kdysi se mělo za to, že jde o ideální umělé sladidlo. To se nicméně nepotvrdilo a již v sedmdesátých letech se objevily studie tvrdící, že aspartam způsobuje nádory na mozku. Také další studie potvrdily značnou škodlivost, avšak do jídla se přidává stále.

Umělá barviva
Modrá 1 a 2 – Modrá 1 se používá pro barvení sladkých produktů, příloh či pečiva. Chce to sice ještě další výzkumy, ale už teď se prokázalo, že je tu malé riziko podpory rakoviny. Modrá 2 se vyskytuje zejména v produktech pro domácí mazlíčky a u myší se projevil její vliv na nádory v mozku.

Červená 3 – používá se například v koktejlových třešních, sladkostech nebo pečivu. A také ona má jistou spojitost s rakovinou.

Žlutá 6 – toto barvivo je rovnou třetím nejrozšířenějším vůbec a najdete ho ve značné plejádě produktů. Vyskytuje se v něm přitom dost minoritních karcinogenů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 123