Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ovládání slovy. Co dělá hypnóza s mozkem?

Jak může hypnóza paralyzovat lidské tělo silou pouhých slov? Podle posledních výzkumů dovede přerušit procesy v mozku, díky nimž se člověk normálně pohybuje.

Během hypnózy dochází podle odborníků k určitému způsobu rozpojení mezi různými oblastmi mozku. Během výzkumu skenovali mozek dvanácti dobrovolníků, pokoušejících se pohnout rukou znehybněnou pomocí hypnózy.

"Ukázalo se, že mozková kůra pravé hemisféry vyslala obvyklý signál k pohybu do levé části, ale ta jej ignorovala. Místo toho se synchronizovala s částí temenního laloku zvanou precuneus. Ta odpovídá za mentální představivost a paměť na sebe samého," vysvětluje Yann Cojan, výzkumník ze Ženevské univerzity, spoluautor studie zveřejněné v posledním vydání časopisu Neuron.

Vše je v mozku

Domnívá se, že se precuneus podvolil větám hypnotizéra, který pokusným osobám sugeroval, že jejich ruka je těžká a neschopná pohybu.

Cojan míní: "Pokud mozková kůra podlehne představě, že se určitá část těla nemůže hýbat, nevyšle na patřičné místo v mozku povel k pohybu."

Jako by mozek v případě, že podlehne hypnóze, začal ignorovat obvyklé signály, které dávají příkazy k pohybu, a naslouchal vetřelci, který říká: "Nenamáhej se."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37