Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Reuters

Co bude s dětmi Michaela Jacksona?

Michael Jackson zemřel v 50 letech na zástavu srdce. Davy truchlí, kondolence od celebrit se hrnou jedna za druhou, ale jeho rodina není smrtí příliš překvapená. Bylo čím dál tím jasnější, že Jacksonovo zdraví není v pořádku.

Jacksonovi bylo sice jen padesát let, ale byl křehký spíše jako osmdesátník. Byl hubený, přepadlý a bledý, přesto měl malé "pivní" bříško. V posledních letech se většinou pohyboval na invalidním vozíku a nebyl schopen pracovat. Poslední album vydal v roce 2001 a na turné nebyl už dvanáct let.

Doživotní závislost
Během procesu o obtěžování dětí před čtyřmi lety vyšlo najevo, že zpěvák měl návyk na léky proti bolesti. Začal je brát v polovině osmdesátých let, aby překonal bolest zad, už nikdy je brát nepřestal.

Jak uvádí list Independent, soudní záznamy také ukázaly, že Jackson žil velmi nezdravě. Jeho typický den vypadal tak, že vstal v poledne, vzal si několik prášků proti bolesti, díval se na filmy od Disneyho a pil jednu láhev vína za druhou. Jinak řečeno, z Jacksona se po fyzické stránce stala troska.

Dluhy a zase dluhy
Přesto se však rozhodl, že padesátkrát zazpívá v londýnské aréně. Lístky na koncerty fanoušci během několika hodin vykoupili a Jackson se zřejmě na koncerty připravoval. Rozhodnutí uspořádat londýnské turné ale bylo nejspíš diktováno jeho finančními poměry, které byly již dlouho neutěšené.

Bude sice trvat ještě měsíce, než se podaří zjistit, kolik vlastně Jackson dlužil, ale odhady se pohybují od šedesáti do pěti set milionů dolarů (1,1 až 9,2 miliardy Kč). Skoro všechno, co vlastnil, během času buď prodal, nebo zastavil.

"Během posledních deseti let byl Jackson skoro pořád naprosto na mizině. Zastavil všechno, co měl, a odhady jeho majetku byly stejně přehnané. Všechno, co vydělal, šlo rovnou na splátky dluhů," říká Diane Dimond, reportérka, která přinášela zprávy z jeho procesů.

Přesto však Jackson dál vesele utrácel. Ročně utratil o dvacet až třicet milionů víc, než vydělal. Část toho šla na luxusní hotely, v nichž pobýval celé týdny. Jen zaměstnanci ho přišli ročně na přibližně 4 miliony dolarů. V době, kdy zemřel, bydlel ve vile v Los Angeles, kterou si pronajímal za 100 000 dolarů (1,8 milionu Kč) měsíčně. Velká část jeho dluhů zůstane zřejmě nezaplacená.

A co děti?
Nejtragičtějšími oběťmi Jacksonovy smrti ale zřejmě budou jeho děti, Prince Michael, Paris a Prince Michael II. Není totiž jasné, ani kdo by se měl stát jejich poručníkem, ani z čeho budou žít.

Jacksonova bývalá manželka je matkou prvních dvou, ale formálně se poručnictví vzdala během rozvodu. Další dítě, kterému se přezdívá "Blanket" (dečka), se narodil náhradní matce, kterou si Jackson vybral z katalogu.

Dětství těchto malých Jacksonů až dosud bylo velmi nenormální a teď se zdá, že se octnou ve víru různých soudních procesů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 763