Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Atomovka na vaše město? Tak by to vypadalo

Naštěstí to není příliš pravděpodobné, ale zprávy ze světa jsou každopádně velmi znepokojující.

Rusko je nevyzpytatelné a Irán chystá vlastní jadernou bombu. Úplná utopie tedy výbuch atomovky rozhodně není.

Simulovaný výbuch
Nová funkce na Google Maps vám přitom jasně napoví, co by se stalo s městem, ve kterém žijete a jeho okolím, kdyby v něm vybouchla jaderná bomba. Dozvíte se, jak by vypadalo epicentrum výbuchu, jaké teplo či tlak by vznikly, případně kam až by dosáhl radioaktivní spad.

To vše je možné simulovat pro různé druhy atomových bomb. Například porovnání relativně „neškodných“ atomovek, které spadly na Hirošimu či Nagasaki (a napáchaly tam obrovskou paseku) se sovětskou bombou Tsar nenahrává tak úplně pocitům bezpečí.

Závody v atomovém zbrojení z časů studené války mezi SSSR a USA už jsou u konce. Státy si ale stále drží jaderný arzenál jako strašáka vůči ostatním. Jde o určitou vyváženost, jíž se nikdo nechce ze své strany vzdát jako první. Sice probíhají odzbrojovací rozhovory, ale někde tam venku je stále minimálně osm tisíc hlavic s jadernými bombami.

Teroristické nebezpečí

Pokud někdo zmáčkne červené tlačítko, stane se ze Země poměrně rychle peklo. Jaderné zbraně mají nestabilní země jako Pakistán či Severní Korea. Jistotu nevzbuzují ani v rukou Indie či Izraele. Zločinecké režimy v Iránu a Sýrii se snaží o jejich získání.

Hrozivým scénářem je následující: některý z pochybných režimů prodá nukleární zbraň teroristům, kteří si ji rozhodně nekoupí proto, aby si ji vystavili ve vitrínce. Nebudou váhat ji použít. A zabránit tomu je takřka nemožné.

Ostatně, sami si můžete vyzkoušet, že nejde jen o plané strašení. Zadejte do příslušného okénka město a spodním táhlem si vyberte některou z bomb. Pak už jen simulujte její výbuch.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 155