Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Strach páchne. A je nakažlivý...

Vědcům se podařilo potvrdit zajímavou hypotézu. Dokázali totiž, že skutečně existuje fenomén zvaný zápach/smrad/vůně strachu. A je prý nakažlivý.

Jak poznat, že se bojí
V odborné studii se jasně píše, že lidé jsou na základě pouhého vylučování různých sloučenin z těla schopni podvědomě rozeznat a detekovat, že se někdo bojí.

Aby toho nebylo málo, tyto signály se údajně mohou šířit skupinou lidí jako vlny. Jedná se zároveň o důkaz, že lidský čichový aparát je mnohem sofistikovanější, než si myslíme a že dokáže posloužit širší škále účelů než jen té, ke které je běžně využíván. Lidé zkrátka dokáží rozeznat feromony a reagovat na ně.

Průběh výzkumu nebyl úplně jednoduchý. Probíhal na univerzitě v německém Düsseldorfu pod vedením profesorky Bettiny Pause. Ta vybrala skupinu studentů majících těsně před zkouškou a do podpaždí jim umístila speciální polštářky zachycující pot.

Procesy v podvědomí

Stejný postup zvolila u nestresované a neobávající se skupiny, kterou pak poslala cvičit na rotopedy.

Třetí grupa lidí potom dostala polštáčky k očichání, zatímco byli připojeni na mozkový scanner. Nikdo z této skupiny sice nedokázal jasně rozlišit strachový a cvičící polštářek, nicméně jejich mozková činnost mluvila jasnou řečí.

Panický pot aktivoval části mozku, které zpracovávají emoční a společenské signály. Aktivní byla i část starající se o empatii. Právě tu podvědomé čichání panického potu velmi stimuluje, což se pak projevuje i v lidském chování, například ve snaze pomoci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 64