Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok / foto: Shutterstock

Oceánské bitky. Mořské potvory proti sobě

Obecně řečeno, zvířata si velmi dobře rozmyslí, zda zaútočí na příslušníka druhu, který by je mohl ohrozit. Obvykle si troufnou jen na svou přirozenou kořist.

Je to dáno tím, že ze souboje ze sobě rovným či dokonce silnějším by mohli vyjít přinejmenším s četnými šrámy, což by snížilo jejich šance i v lovu přirozené kořisti.

A proto jsou takové souboje v přírodě velmi vzácné. Rozhodně k nim ale dochází, ať už z důvodu nesprávného vyhodnocení situace či hlouposti. A to jsou pak opravdu monumentální bitky. Jako například tyto, které se odehrály v mořích a oceánech.

Obří velryba vs. kosatky
Spousta lidí se domnívá, že obří velryby nemají v mořích žádného přirozeného predátora, vyjma člověka. Jsou zkrátka příliš velké na to, aby je někdo dokázal ulovit. Nicméně jejich mláďata už tak velká nejsou, a když se do matky s její ratolestí pustí několik kosatek, jde skutečně o epický souboj. Kosatky se snaží mládě od matky oddělit. Ta pro změnu hledá mělčí vodu, kde se jí mládě lépe chrání. Taková bitka může trvat i několik hodin v kuse.



Lední medvěd vs. mrož

Dobrá, nejde tak úplně o oceánská zvířata, ale s mořem mají rozhodně co do činění. A je skutečně zajímavé sledovat, jak si lední medvěd poradí s mrožem, který může vážit mnoho set kilogramů (největší kusy mají kolem dvou tun). A nezřídka se stává, že útok odnese právě lední medvěd. Souboje mezi nimi bývají opravdu krvavé.

Vorvaň vs. oliheň
Jedním z nejepičtějších oceánských bojů je ten, který se často odehrává mezi vorvani a olihněmi. Obří vorvani se dokáží ponořit do skutečně značné hloubky, přesahující tři kilometry. Tam na ně čekají olihně, vážící zhruba jednu tunu. To se nezdá být pro vorvaně s více jak padesáti tunami nic zvláštního, ale přesto – olihně se velmi srdnatě brání a čas od času se jim vorvaně podaří i přemoct!

Žralok vs. delfín
K těmto bitvám nedochází příliš často. Delfíni jsou totiž velice chytří a dokáží využívat svého sonaru k vyhnutí se k pro ně osudovým srážkám se žraloky. Jeden na jednoho totiž nemají šanci. Avšak delfíni ve skupinách jsou pro změnu příliš velkým soustem pro žraloky a několikrát se už stalo, že zachránili lidi od útočícího žraloka.

Ostroun vs. obří chobotnice
Ostroun je menším druhem žraloka, avšak chobotnice rozhodně nejsou jeho úhlavním nepřítelem. Je tomu spíše naopak. Jenže za určitých okolností jsou pro něj nebezpečné. Například v akváriu. Obří chobotnice je od žraloka pod neustálým tlakem, a tak se rozhodne, že se ho zbaví. Ostatně, podívejte se na to sami.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 146