Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: sxc.hu

Jak vidí muži a jak ženy

Pokud váš přítel nechápe, jak nemůžete vidět celé pozadí či rámec věci, nebo naopak žena nerozumí tomu, jak chlap dokáže minout tak očividný detail, vězte, že nejde o náhodu, ale spíše o pravidlo.

Ženy jsou na blízké detaily
Vědci totiž konstatovali, že muži vidí lépe vzdálené a větší cíle, zatímco ženy jsou dobré v zaostřování na blízké věci a nejrůznější detaily.

To v podstatě dokazuje skutečnost, že se mužské a ženské mozky vyvíjely po celá tisíciletí. Zatímco muži-lovci museli být dobří ve vypozorování vzdálenějších cílů, tedy kořistí, ženy pracovaly především jako sběračky a potřebovaly si všímat ovoce, ořechů, hub či jedlých kořenů.

Rozdíly v mozku
Výzkumu se účastnilo osmačtyřicet mužů a žen, kteří dostali za úkol laserovým ukazovátkem trefit střed řádku na papíru. Muži byli úspěšnější tehdy, když byl papír vzdálen sto centimetrů a více. Ženy zase tehdy, když byl papír ve vzdálenosti padesáti centimetrů.

Jde zkrátka o trochu jiné zpracování vizuálních vjemů mužským a ženským mozkem. Proto nemá cenu se osočovat ze špatného vidění, protože za určitých okolností platí pro obě pohlaví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43