Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Pěknou postavu? Pomohou elektrody do mozku!

Jak moc toužíte po pěkné, nikoliv tukem oplácené postavě? Toužíte po ní natolik, že byste byli ochotni nechat si do mozku nainstalovat elektrody? Když byste věděli, že to pomůže?

Hrozí epidemie obezity
Experti varují před epidemií obezity. Proces tloustnutí populace se zdá být nezadržitelný. Každým rokem přibývá lidí s obezitou a nadváhou. A pokud se tomu nějak nepomůže, nezdá se, že by se věc měla v blízké době obrátit k lepšímu.

Proto vědci a lékaři zkoumají způsoby, jak epidemii zabránit. Soustředí se například na nejrůznější zázračné pilulky, jež by způsobily v podstatě automatické hubnutí, aniž by se dotyční museli nějak snažit.

Používá se také podvazování žaludku, které se ukazuje být poměrně účinnou, byť rozhodně ne stoprocentní metodou, jak shodit na váze.

Ve Spojených státech amerických se ale rozhodli zajít ještě dále. A na pomoc si vzali malé elektrody, jež mají malými výboji elektřiny měnit chování pacienta. Tento způsob léčby se používá například u Parkinsonovy choroby.

Zajímavá operace
V případě obézních pacientů se ale elektrody implantují do té části mozku, která popouzí touhu k jídlu. Jejich cílem není nic jiného než dát člověku pocit, že je najeden.

Tato procedura skutečně funguje, ale přece jenom – vypadá poměrně drasticky. Lékaři nejprve musí vyvrtat pacientovi díry do lebky, kudy protáhnou elektrody připojené na drátky, jež vedou do malého zdroje energie ukrytého pod klíční kostí.

Operace je prováděna pod lokálním umrtvením, díky čemuž se dá přizpůsobit reakcím pacienta. Ten je opakovaně dotazován, zda se cítí plný, aby byly elektrody umístěny správně. Fungují totiž v podstatě okamžitě.

Operace byla už několikrát provedena, a to s velkým úspěchem. Hodí se zejména pro lidi, kteří už podstoupili podvázání žaludku, něco zhubli, ale nedaří se jim pokročit dále.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 65