Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Bacha! Kouření způsobuje demenci

Že kouření není zrovna nejzdravější činností, víme už dlouho. Ucpává cévy, způsobuje rakovinu a tak dále. Že jsou ale kuřáci náchylnější k demenci, to je nový, respektive nově potvrzený důsledek.

Kouření se nevyplácí
Jde o kuřáky ve středním, tedy produktivním věku (ani nechceme pomyslet, co kouření udělá s těmi, kdo mu holdují třeba od patnácti). Riziko, že budou kvůli kouření později dementní, se u nich zvyšuje o 75 %! To je skutečně vysoké číslo.

Podle výzkumu, jenž byl proveden na lidech mezi 46. a 70. rokem věku, se ukázalo, že kuřáci mají o tři čtvrtiny větší šanci, že budou ve stáří trpět Alzheimerovou chorobou oproti těm, kteří nikdy nekouřili.

Vztah mezi cukrovkou a demencí
Studie zároveň ukázala silné spojení mezi chorobami životního stylu, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak, a právě demencí.

Kdo trpí vysokým krevním tlakem, má o 60 % větší šanci, že bude dementní. V případě cukrovkářů je tato šance dokonce dvojnásobná!

Výzkum ukázal, že čím dříve člověk upraví svou životosprávu, tím méně strastí bude mít ve stáru. Asi nikdo totiž nechce být dementní a navíc trpět dalšími chorobami.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 213