Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Flogos / foto: Shutterstock

Pikantní fakta 40 let od Woodstocku

Nejznámější festival rock 'n' rollu v historii slaví čtyřicáté výročí. 15-18. srpna 1969 se děly opravdu velké věci. Dodnes na ně vzpomínají nejen pamětníci.

Pojďme zpětně nahlédnout pod pokličku festivalu. Tady jsou fakta, která nejsou úplně známá.

Žádný Woodstock
Beatnici, hippíci, květinové děti a rockové legendy se nesešli ve Woodstocku, ale v malém městě Bethel, venkovském místě ve státu New York.

Nápad na uspořádání festivalu se zrodil v hlavách Michaela Langa a Artie Kornfelda, kteří jako lidé od fochu chtěli vytvořit ve Woodstocku kvalitní nahrávací studio. To by mohlo pořádně odstartovat kariéru Boba Dylana či Van Morrisona. Festival jim v tom měl finančně pomoct.

Ve Woodstocku se však nenašlo žádné příhodné místo. Organizátoři tak na poslední chvíli šmejdili po okolí, a nakonec se dohodli se zástupci města Bethel. Za pronájem zaplatili 75.000 dolarů.

Pršelo
Joni Mitchell napsala známý festivalový song „We are stardust, we are golden“. Přesto ale na festival nedorazila, jelikož na radu manažera dala přednost jakési televizní show. Když pak záběry z festivalu sledovala v televizi, tekly jí slzy.

Na festivalu byl snad každý mladý rebel, ať už z jakékoliv skupiny. A samozřejmě se tu hojně protestovalo proti válce ve Vietnamu a rasovému napětí v USA.

Když se přiblížily mraky, vystupující skupiny povzbudily publikum do pokřiku „No Rain. No Rain. No Rain“ (žádný déšť). Ten však nebyl vyslyšen, začalo pršet a festival byl poté hezky blátivý.

Některé hvězdy se bály, že kvůli dešti dostanou elektrickou ránu od aparatury. Také zpěvák Alvin Lee byl varován, ale pronesl výrok, že když zemře elektrickou ránou na Woodstocku, aspoň se prodá o mnoho více jeho desek.

Potraty a porody

Vystoupení Jimiho Hendrixe nazval kritik prestižního listu The New York Times nejsilnějším momentem šedesátých let. Vystoupení ale viděla jen hrstka diváků, jelikož se konalo v devět ráno.

Vystoupit mělo dvaatřicet skupin. Nakonec to bylo o jednu méně, jelikož Iron Butterfly uvízli na letišti a helikoptéra, která je měla vyzvednout, nedorazila. Ve skutečnosti se organizátoři báli, že jejich heavy-metal by mohl vznítit násilí.

Zúčastnit se chtěl i John Lennon, ale byl v Kanadě a vláda Spojených států amerických mu odmítla vydat vízum. Řada žen, které se na festival přišly podívat, potratila. Některé však v době festivalu úspěšně porodily.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 51