Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Po čem muži touží... Silniční formule od McLarenu

McLaren představil svůj nový supersporťák MP4-12C. Ne nadarmo se mu přezdívá „formule na běžnou silnici“.

Dostupný sporťák
Tohle auto je britskou odpovědí na italské kousky Ferrari a Lamborghini. Je to zároveň splněný sen šéfa McLarenu Rona Denise – vyrobit dostupný supersport s co nejzelenějším rodokmenem. Ona dostupnost je samozřejmě relativní, ale fajnšmekři vám řeknou, že necelých 4,5 milionu korun za takové fáro není zase tak moc.

magazin.cz

Tento vůz má totiž rozhodně co nabídnout. Dosáhne rychlosti až 320 kilometrů v hodině a na stovku zrychlí z nuly za 3,4 sekundy. Auto je poháněno osmiválcem o objemu 3,8 litru, který disponuje 600 koňskými silami. McLaren prohlašuje, že tento motor je technologickým vrcholem, co se efektivity týká.

magazin.cz

MP4 se dostane do prodeje v roce 2011, přičemž za prvních dvanáct měsíců se očekává odbyt zhruba tisíce kusů.

Jenže tím plány McLarenu zdaleka nekončí, naopak. MP4 je pouze prvním z řady chystaných sporťáků McLarenu. V dalších letech firma očekává u těchto a dalších supersportů prodeje okolo čtyř tisíc kusů.

Silná konkurence
Vůz pochopitelně využívá mnoho technologií, které McLaren uvedl ve svých formulích. Například se jedná o speciální volant a intuitivní řazení.

magazin.cz

Řidič a spolujezdec jsou chráněni speciální buňkou z karbonových vláken, která se používá rovněž v F1. Je velice lehká, ale zároveň pevná.

magazin.cz

Abyste si udělali lepší představu, kam McLaren MP4-12C míří, jmenujme několik z jeho hlavních konkurentů: Ferrari 458, Lamborghini Gallardo, Porsche 911 Turbo, Bentley Continental GT, Aston Martin DB9.

magazin.cz

V posledních letech pracoval McLaren ve spojení s automobilkou Mercedes-Benz. Výsledkem byl SLR-McLaren. Teď už ale začíná psát britská automobilka novou kapitolu své historie. Uvidíme, zda se jí podaří konkurovat zavedeným velikánům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 249