Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krevní konzerva / foto: sxc.hu

Cvok? Udělal sochu ze své krve

Sochu z umělcovy zmražené krve chce vystavit britská galerie!

Autoportrét vytesaný z krve sochaře Marca Quinna je k vidění v National Portrait Gallery v Londýně. Galerie kuriózní sochu koupila za 300 000 liber (8,8 milionu Kč). Autor ho nazval Self (Já sám). Dílo se stane součástí stále expozice a bude stát vedle nejznámějších klasických portrétů.

magazin.cz

Podle listu Metro patří Quinnovy sochy ze zmražené krve mezi nejznámější díla hnutí Brit Art. Umělec vytvořil první sochu z krve v roce 1991. Od té doby si dělá autoportrét z krve každých pět let a zachycuje tak vlastní proměny a stárnutí. Tato hlava je ale první, která bude k vidění v britském muzeu - ostatní putovaly do soukromých sbírek za oceán.

"Socha vznikla z přání posunout portrétování do extrému, dosáhnout něčeho, co by zachytilo nejen formu portrétovaného člověka, ale bylo vyrobeno přímo z něj samého. Existuje jen za určitých podmínek, v tomto případě ve stavu zmražení, což je pro mě analogií toho, že i člověk žije jen za určitých okolností," tvrdí Marc Quinn.

Vedení galerie přiznává, že její experti hodně dlouho přemýšleli nad tím, jak hlavu správně uchovat, a radili se s kolegy z dalších galerií, které vystavují zmražené předměty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 179