Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Uwe Rosenberg: Le Havre. / foto: Mindok

Když vás přejde chuť na sex, hrajte...

Štěstí v lásce, neštěstí ve hře? Tak na to můžete u nové hry Uwe Rosenberga klidně zapomenout.

Je samozřejmě lepší mít štěstí v lásce než ve hře, protože dobře si zasouložit je příjemnější než vyhrát pět partií Člověče, nezlob se za sebou, ale sex se také nedá provozovat pořád a v té chvíli je čas na deskovou hru. A tehdy také oceníte, že váš úspěch či neúspěch nezávisí na tom, jestli vám na kostce padne to správné číslo.

Hra Le Havre je z rodu těch, které kostku vůbec neobsahují, protože ji nepotřebují. V jejích pravidlech je náhoda a štěstí obsažena v množství mnohem menším než zatraceně malém, a tak v ní máme šanci uspět i my, kterým šestka nepadne půl večera, ale zato náš dům neustále obléhají houfy modelek, letušek a hereček.

Podnikání v přístavu

magazin.cz
Příběh hry se děje ve stejnojmenném přístavu a jeho cíl je jednoduchý: co nejvíc zbohatnout. To hráči mohou prostřednictvím surovin, které zpracovávají na různé produkty: železo na ocel, uhlí na koks, jíl na cihly, dobytek na maso, obilí na chleba. Také lze udit ryby, vyrábět ze dřeva dřevěné uhlí či z kůží useň, a konečně podle zvláštních pravidel stavět nebo kupovat lodě.

Na všechny tyto úkony jsou určeny specializované budovy (důl, cihelna, jatka, pekárna, loděnice, ale také obchodní kancelář či banka), které si lze v průběhu hry koupit. Ovšem pozor: i když konkrétní budovu vlastní konkrétní hráč, ostatní ji mohou za malý poplatek použít, čímž se zabrání tomu, aby například majitel rybárny byl jediný, komu poplynou všechny výtěžky z rybolovu.

Nakrmte pracující

Úskalí pro hráče jsou dvě: nedostatek peněz a nedostatek jídla. Jakožto podnikatel máte za úkol vždy na konci kola nakrmit ty, kteří pro vás pracují, z čehož se při nejhorším lze „vylhat“ za pomoci peněz. Ani nedostatek hotovosti však není neřešitelný - hra má vlastní systém půjček a z nich plynoucích úroků.

Varianty pro všechny

Globálně vzato, Le Havre je hra neuvěřitelně pestrá a variabilní, jejíž šíři není možné na tomto omezeném prostoru postihnout - nezmínil jsem například ani otázku energie, která slouží k přeměňování surovin na produkty, ani možnost expedice zboží lodní dopravou.

Pravidla jsou tím pádem sice trochu obsáhlejší, ale i na to tvůrci mysleli: ze začátku můžete hrát zkrácenou verzi s omezeným množstvím karet, a teprve postupem času přidávat na délce i složitosti; navíc máte-li chuť a čas, můžete trénovat o samotě, protože vše je připraveno i pro jednoho hráče. Nepotřebujte kostku, nepotřebujete štěstí, potřebujete jen větší stůl a chuť si hrát - lze si přát víc?

Uwe Rosenberg: Le Havre. Počet hráčů 1 - 5, doba hry 60 - 210 minut. Distributor Mindok. Cena 890 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 50