Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rekordní SMS / foto: Archiv

Diktovat SMSky budeme už příští rok

Krátké textové zprávy jsou nedílnou součástí komunikace probíhající na mobilních telefonech. V dnešní technologiemi tažené době už ale působí trochu anachronicky.

Revoluce v SMS
Pokud člověk není zrovna mistr světa, vyťukání zprávy, obzvlášť když je delší, ho zdrží. Mnozí tak raději vůbec nepíší, i když mnohá sdělení si o tento formát přímo říkají. A kolik hádek by se dalo ušetřit zasláním včasné SMS partnerce či partnerovi, že přijdete domů později.

Příští rok by měly dojít výmluvy ohledně psaní SMSek i těm, kteří opravdu nemají rádi ťukání do titěrné klávesnice telefonu. Kýžená technologie, která přenese diktovanou řeč do zprávy, už je totiž na cestě.

A světě div se, postarali se o ní Češi z liberecké univerzity. Speciální vědecký tým ji v minulých dnech představil na konferenci Interspeech ve Velké Británii. Navazuje tak na svůj předchozí výzkum s jednoduššími typy těchto technologií.

Ostatně, když se podíváte na statistiky odesílaných SMS, není zase tak překvapivé, že podobná pomůcka vznikla právě u nás. Češi totiž každoročně zabírají přední místa na světovém žebříčku „smskování“. Podobnou technologii ale vyvíjí také Nokia a pravděpodobně i další výrobci telefonů.

Telefon s operačním systémem

Češi ale budou přinejmenším jedni z prvních, kteří ji uvedou do světa. Navíc můžeme být rádi, že čeština se tak ocitne mezi privilegovanými jazyky. Oproti angličtině je totiž její zpracování obtížnější.

Vývojáři představili dva způsoby, jak by transformační software mohl pracovat. Buď bude umístěn přímo v telefonu, nebo se k němu mobil bude připojovat na vzdálený server pomocí internetu. První možnost nevyžaduje žádné další poplatky ani připojení, bude ale méně aktualizovaná a omezenější ve funkcích. Druhá připojení vyžaduje, zato toho ale nabídne více.

Program by měl podporovat teoreticky každý mobil, avšak v praxi bude zapotřebí mít telefon s operačním systémem. Pak už je ale jedno jaký.

Pro řadu lidí může jít zprvu o zbytečnost, ale po zvyknutí si už by průlomu nemělo stát nic v cestě. Navíc SMSky diktované z auta se hodí snad každému. Dodejme navíc, že bude možné si vybrat, zda zprávu poslat s diakritikou nebo bez ní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108