Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Dokázáno: prsa žen se zvětšují

Je docela známou věcí, že lidský druh se stále vyvíjí a nejvíce patrné je to na jeho tělesné schránce, která se mění, a to poměrně rychle.

Tuku v těle přibývá
Jen za několik posledních desetiletí je jasně patrný nárůst výšky i tuku v těle. A to znamená, že prsa směřují stejným směrem. Tedy, že jsou větší a větší!

Do průzkumu tělesných proporcí se pustil německý deník BILD. Ten zjistil, že zatímco před sto lety měřila průměrná Němka 157 centimetrů, dnes už je to 165 centimetrů.

Mění se rovněž figura žen. Pryč jsou doby štíhlých a drobných postav. Ženy v poslední době najíždějí zpět na trend zakulacování. Spolu s prsy jim roste objem pasu a hýždí.

Ale jak je možné, že rostou právě prsa?
Odpověď je docela jednoduchá. Prsa se zvětšují proporčně s celkovým obsahem tuku v těle. Je to dáno tím, že v prsou je značné množství tukové tkáně.

O rostoucí objem prsou se starají také hormony, které dívky a ženy berou. Dosud však není jasné, zda větší prsa zvyšují riziko rakoviny prsu. Výzkum na toto téma ale stále probíhá.

Přestože počet kalorií, které konzumujeme dnes je v podstatě shodný s množstvím v minulých desetiletích, změnila se skladba potravin, z nichž kalorie získáváme.

V současnosti mnohem více konzumujeme potraviny nezdravé a s nepříliš ideálním poměrem živin. Je v nich příliš cukru a tuků. V minulosti lidé také vykonávali fyzické práce v mnohem větší míře než dnes – prakticky každodenně. Do práce se chodilo pěšky nebo jezdilo na kole.

Zvětšování prsou je tak sice možná pozitivním vedlejším efektem tloustnutí, ale asi jen těžko stojí za vyšší krevní tlak a značné riziko cukrovky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138