Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Pozor: vychrtlé kamarádky vás nutí k přejídání

Mít přítelkyni, která může sníst cokoli a nepřibere ani gram, je samo o sobě značně frustrující. Kvůli ní ale můžeme dokonce porušit i vlastní dobré stravovací návyky.

Američtí vědci zjistili, že pokud jde o jídlo, lidé častěji následují chování svých štíhlejších protějšků. Pokud jsou u jídla s obézními osobami, více se ovládají a jedí méně.

"Domníváme se, že tu vzniká podvědomý názor: Když se může cpát a vypadat pořád dobře, tak já mohu taky," vysvětluje Dr. Brent McFerran z kanadské Univerzity v Britské Kolumbii a dodává: "Jinými slovy, nejnebezpečnější není jídlo s tlouštíky, ale s hubenými přítelkyněmi, které mají velký apetit."

Jiný metabolismus
McFerran a jeho tým své závěry vyvozují ze studie, v jejímž průběhu sledovali chování 210 studentek při sledování filmů, během nichž jim bylo podáváno občerstvení.

"Při jídle se vytváří velký sociální tlak," vysvětluje McFerran s tím, že právě tento tlak ovlivňuje způsob, jakým jíme.

Podle Ferrana to ale neznamená, že bychom se měli večeřím s hubenými přáteli vyhýbat. Je ale dobré si celou situaci představit předem a nenechat se zaskočit. Lepší než se dívat, jak se vaše vyzáblá kamarádka cpe dortem a přemýšlet, jestli si dáte taky, je uvědomit si, že každý jsme jiný a každý máme jiný metabolismus.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 79