Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Luxusní srub ve švýzarských Alpách / foto: Shutterstock

Luxusní vězení za znásilnění. Pro Polanského

Svůj trest si slavný režisér možná nikdy pořádně neodpyká.

Dávná aféra polského režiséra Romana Polanskiho se vrací každých pár let. Před jednatřiceti lety zneužil třináctiletou dívku.

Rozpolcené mínění

Spojené státy americké na něj vydaly zatykač, a tak slavný režisér po celou tuto dobu nemohl na jejich půdu. Trestu se totiž sveřepě vyhýbal na nabízel okřídlená vysvětlení ve stylu, že nevěděl, kolik let dívce ve skutečnosti je, že vypadala starší a tak dále a tak podobně.

V minulých dnech se zdálo, že ho spravedlnost konečně dostihla. Když už to nikdo nečekal, zatkla Polanskiho švýcarská policie.

Momentálně je Polanski ve vazbě. Veřejné mínění je rozpolceno v tom, zda ho propustit, nebo ho nechat odpykat si trest, který by pro šestasedmdesátiletého prominenta mohl znamenat zbytek života ve vězení.

magazin.cz

Co je to za trest?
Za Polanskim však překvapivě svorně stojí filmový byznys. Jeho známí kolegové se činí, aby mu svým renomé a kontakty nějak pomohli. Ve výsledku ale akorát vzbuzují otázky, proč by slavná osoba neměla nastoupit trest, ke kterému byla odsouzena a jemuž se dlouhou dobu vyhýbala.

Ani Polanski se nevzdává. Najal si ty nejlepší právníky, kteří pro něj chtějí vytřískat tu nejméně špatnou ze špatných možností.

Vážně se mluví o tom, že by režisér strávil zbytek života v luxusním švýcarském sídle v horách, kde by si trest odpykával jakousi formou domácího vězení. Kdyby ho totiž Švýcarsko vydalo do USA, hrozil by mu vysoký trest.

Je ale rentiérský život v luxusu skutečným trestem?

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 86