Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dům, co vypadá jako záchod

Znáte to, když vám práce vleze na mozek? Korejský aktivista za hygienu a člen Světové asociace toalet Sim Jae-duck si nechal postavit dům ve tvaru záchodu!

Můj dům, můj záchod
Jó, není záchod jako záchod. To vám může potvrdit Korejec Sim Jae-duck, který si nechal za 1,6 milionů dolarů postavit domek ve tvaru toaletní mísy.

Tento dvoupatrový záchodový svatostánek je k vidění zhruba čtyřicet kilometrů od hlavního města Soulu a jeho majitel ho láskyplně pojmenoval „Haewoojae“, což v jeho rodné řeči znamená „Svatyně, kde každý může vyřešit nejeden problém“.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Čistota, půl zdraví
Spousta lidí by si spíš řekla, že Sim Jae-duck má jakýsi „problém“ - o kolečko víc. Copak je normální stavět si dům v takovém tvaru? Jenže tento čtyřiasedmdesátiletý chlapík měl ke svému činu hned několik důvodů: Sám totiž přišel na svět na záchodě. Jeho matka ho tam porodila záměrně, kvůli pověře, která tvrdí, že dítě narozené na WC se dožije delšího věku...

A další důvod? Reklama. „Můj dům má tvar záchodu a přesto je krásný a čistý. Chtěl jsem, aby si lidé na celém světě uvědomili, že jejich toaleta může být i příjemným místem,“ usmívá se Sim Jae-duck.

magazin.cz

Pohled pod „prkýnko“
„Toilet house“ Sim Jae-ducka bezesporu příjemným místem je. Stavba o rozloze 419 metrů čtverečních je postavena převážně ze skla a oceli a má navíc i odklápěcí střechu ve tvaru záchodového prkýnka.

Pod ním se (na rozdíl od klasického záchodu) můžete kochat pohledem na vkusný, minimalisticky řešený interiér, který je navíc prošpikovaný luxusními WC s úspornými vodními nádržkami na splachování.

magazin.cz


Slast za 50 000 dolarů

Pokud byste chtěli v tomto WC domečku strávit noc (a potažmo si i ulevit v jednom z luxusních záchodů), můžete. Jeho majitel vám však naúčtuje 50 000 dolarů. Že je to pálka? To sice je, ale vás může hřát pocit, že veškerý výtěžek jde na dobročinné účely. Sim Jae-duck totiž využívá získaných peněz k budování toalet a zdravotnických zařízeních v nejchudších oblastech na celém světě.

Ale to není všechno! Tento korejský záchodový fanda je také známý tím, že se aktivně zasazuje o zřízení takzvaných IT – WC, kde by se člověk mohl při konání potřeby připojit na internet a využít tak čas k surfování nebo napsání nějakého toho mailíku.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 468