Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tohle je tajemný muž z vašich snů

Sny jsou obvykle vysoce individuálním prožitkem, který se jen těžko porovnává. Nyní se ale zdá, že lidé ve svých snech prožívají více společného, než si uvědomují.

Tajuplná tvář
Důkazem může být internetový fenomén, který se rozhořel kolem tajuplného muže, jehož tvář měly ve svých snech spatřit přinejmenším tisíce lidí.

Jejich zážitky s tímto mužem reprodukuje webová stránka Thisman.org. Na Youtube se také objevilo video, ve kterém je k vidění pouze kresba tohoto muže doplněná podmanivou hudbou. Mnozí po shlédnutí videa začali tvrdit, že toho muže ve svých snech viděli rovněž.

Celý příběh se začal psát v roce 2006 v soukromé ordinaci jednoho newyorského psychiatra. Jeden z pacientů nakreslil tvář muže, o kterém se mu často zdává.

magazin.cz

Všichni ho viděli
Když tuto kresbu v ordinaci zahlédl jiný pacient, prohlásil, že přesně o tomto muži se mu zdává taktéž. Kresba se potom rozšířila po dalších psychiatrech, kteří ji konfrontovali se svými pacienty – a ti v nebývalém množství případů potvrdili, že tu tvář ze svých snů také znají.

Na zmíněné stránce lidé popisují své sny s tímto mužem. Objevuje se v celé řadě nejrůznějších situací. Diskutující se tu ohánějí freudovskými či jungovskými teoriemi. Někteří dokonce zastávají pohled, že jde o člověka schopného „surfovat ve snech“.

Bylo by to celé jistě fantasticky tajuplné a konspirativní, jen kdyby stránka nebyla zaregistrována člověkem jménem Andrea Natella. Jedná se o majitele italské marketingové kampaně, která proslula celou řadou mystifikací a hoaxů, jimiž propagovala určité produkty.

Co ale propaguje tímto způsobem a zda na tom náhodou není něco pravdy, nelze jasně určit.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 385