Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ženy na sebe napatlají 515 chemikálií denně

Ženy a zkrášlovací produkty – to je románek trvající celá staletí a nabírající stále gigantičtějších rozměrů.

Samá chemie
Máloco ženu potěší tak jako nová rtěnka nebo oblíbený parfém. Pravda, je to radost zištná a obvykle krátkodobá, ovšem tak silná, že z ní profitují desítky kosmetických gigantů.

To, co tak dobře vypadá či voní, je nicméně neskutečným koktejlem nejrůznějších chemikálií, jejichž důsledky mohou být radikálně odlišné od toho, co slibují. Ve skutečnosti je zde vážné riziko, že nebrání stárnutí, ale naopak kůži poškozují.

Pro lepší představu nyní vyšlo najevo, že průměrná žena svému tělu každý den naloží 515 různých syntetických chemikálií.

Nemusí přitom dojít jen k poškození kůže, ale i k vyvolání nepříjemných alergií či vyrážek daných vyšší citlivostí kůže. A co více, stále častěji se objevují případy, ve kterých se dá najít jasná spojitost mezi kosmetickými produkty a nepořádkem v hormonech či dokonce neplodností ženy.

Na co si dát pozor

A v jakém kosmetickém produktu je chemikálií nejvíce? Spolehlivě vedou parfémy. Pakliže byste se vzdaly jejich používání, ušetřily byste své tělo přílivu zhruba 250 chemikálií. Nejhorší z nich je benzaldehyd, který může způsobit vyrážky, nevolnost či poruchy ledvin.

Nepříjemná je i zdánlivě nevinná rtěnka, která obsahuje 33 chemikálií, třeba polymentyl, jenž vyvolává alergie a někteří odborníci ho spojují s rakovinou.

Pozor byste si měly dát také na nejrůznější tělová mléka s 32 chemikáliemi, mezi nimiž nechybí třeba metylparaben. Časté užívání tělového mléka či jiných podobných krémů může vést k vyrážkám i zmíněným hormonálním poruchám.

A rozhodně nevinné nejsou ani oční stíny (26 chemikálií), růž (16), deodoranty (15), šampóny (15) spreje na vlasy (11) a další kosmetické přípravky, bez kterých dnes ženy a dívky obvykle ani nevyjdou z domu.

Taková zpráva asi potěší málokoho a těžko očekávat, že se ženy svých zkrášlujících doplňků vzdají, možná by ale pomohla i redukce míry, s jakou je využívají.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 197