Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejlepšího partnera najdete podle pachu

Protiklady se skutečně přitahují, pokud jde o výběr vhodného partnera, prozradil nový výzkum.

Chytré opice
Ten byl prováděn na mandrilech, největším druhu opic. A vyšly z něj zajímavé poznatky: například, že si opičáci hledají partnery s rozdílnou genetickou výbavu. Tím si zajistí, aby jejich druh pokračoval zdravými potomky.

Mandrilové jsou přitom do určité míry podobní lidem. To by potvrzovalo jednu z vědeckých hypotéz, že také lidstvo hledá genetickou diverzitu, aby se vůbec udrželo na světě.

Není přitom úplně jasné, jak opice ideální protějšky vyhledávají. Má se však za to, že by se tak mohlo dít prostřednictvím nejrůznějších pachů.

Žlázy třou o stromy
„Myslíme si, že to probíhá skrz odéry. Mandrilové mají velmi vyvinuté žlázy, které třou o stromy, a tím podle nás inzerují svou genetickou výbavu ostatním opicím,“ tvrdí doktorka Jo Setchell, která se na výzkumu podílela.

Ženské zástupkyně mandrilů se přitom rozhodují poměrně spolehlivě a skutečně se rozmnožují s partnery s odlišnými geny. Zřejmě proto, že to tak prostě cítí.

Vědci zkoumali mandrily v Africe, přičemž jim odebírali krevní vzorky a sledovali jejich reprodukční vzorce. „Samice vědí, jak samy smrdí, to jim dává povědomí o jejich genetické výbavě. Tento zápach mohou porovnat se zápachem samců a posoudit, zda jsou to pro ně vhodní reprodukční partneři,“ říká doktorka Setchell.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47