Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Změna. Mobilní telefony nezpůsobují nádory mozku

Od počátku devadesátých let, kdy se začaly používat mobilní telefony, se počet mozkových nádorů nezvýšil. Dokládá to třicetiletá studie skandinávských vědců.

Od počátku devadesátých let, kdy se začaly používat mobilní telefony, se počet mozkových nádorů nezvýšil. Dokládá to třicetiletá studie skandinávských vědců.

Ačkoli mnoho předešlých výzkumů popřelo souvislost mezi používáním mobilních telefonů a vznikem různých druhů nádorů včetně mozkových, neustále se objevují hypotézy, které výsledky těchto studií popírají.

"Od roku 1998 do roku 2003 jsme nezjistili žádné změny ve výskytu nádorů mozku," uvádí vedoucí studie Dr. Isabele Deltourová z Dánské společnosti pro rakovinu v odborném časopise Journal of the National Cancer Institute.

Její tým analyzoval údaje o každoročním výskytu dvou typů nádorů - gliomu a meningiomu - mezi dospělými z Dánska, Finska, Norska a Švédska mezi lety 1974 a 2003. Všechny tyto země disponují podrobnými registry výskytu rakoviny, což zaručilo velmi přesné výsledky.

Během třiceti let bylo na tento typ nádorů diagnostikováno 60 000 osob. "V polovině devadesátých let se používání mobilních telefonů prudce rozšířilo. Dalo by se očekávat, že společně s tím se zvedne i počet nádorů," uvádí se ve studii.

Ačkoli mírný nárůst výskytu nádorů byl skutečně zaznamenán, ukázalo se, že tento trend trvá už od roku 1974 a nemá tedy s telefonováním nic společného.

Počet gliomů se od té doby zvýšil o 0,5 procenta mezi muži a o 0,2 procenta u žen. V případě meningiomů je to 0,8 procenta u mužů a 3,8 procenta u žen. Toto vysoké číslo se ale týká především žen nad 60 let, u nichž je riziko vzniku nádorů nejvyšší.

Současný výzkum potvrzuje dosavadní studie, které popírají souvislost mezi vznikem nádorů a telefonováním mobily. Dosud se také nenašlo vysvětlení, jak by telefony mohly ovlivnit biologické funkce organismu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28