Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

EU chce regulovat hlasitost MP3 přehrávačů

Tato snaha evropských úřadů má především za cíl chránit sluch uživatelů těchto přístrojů.

Obavy, že poslech hlasité muziky z přenosných MP3 přehrávačů by mohl poškodit zdraví, donutily orgány evropské unie jednat. Na začátku příštího roku se toto téma dostane na pořad jednání a výsledkem by se museli výrobci řídit už od jara.

Stephen Russell, zástupce Evropské asociace pro koordinaci zastoupení spotřebitelů, říká: “Je tu až 10 milionů Evropanů, hlavně mladých lidí, kteří riskují ztrátu sluchu v příštích pěti letech posloucháním příliš hlasité hudby.“ Dále uvedl, že na trhu se běžně najdou přístroje schopné generovat zvuk o hlasitosti až 115 decibelů. Přičemž dle platných hygienických limitů by pracovníci neměli být vystaveni takovému hluku déle než 30 sekund.

Na stranu Stephena Russella se postavili i lékaři. V posledních letech totiž stoupá počet mladých lidí s vážně poškozeným sluchem, kteří přitom nepracují v hlukově náročném prostředí. „Pokud se poškodí nervy ve vašem vnitřním uchu, není už cesty zpět a neexistuje léčba či operace, která by pomohla,“ varují doktoři.

I na základě těchto varování chtějí experti stanovit maximální strop na 85 decibelech. Nyní nejvýkonnější přístroje dokáží vygenerovat až 120 decibelů, což odpovídá hluku tryskového letadla.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101