Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Relax / foto: shutterstock

Dívky používají potrat jako antikoncepci

Některé osmnáctky už mají za sebou čtyři umělá přerušení těhotenství.

Asi každý rozumný člověk chápe, že potrat je něco, k čemu by se mělo sáhnout tehdy, když už není jiná možnost, maximálně se snažit, aby k němu nemuselo dojít, a sáhnout po něm jen v extrémní situaci.

Absolvovala osmý potrat
Jak se ale zdá, některé dívky se potratů naučily zneužívat. Prostě si užívají nevázaného a nekontrolovaného sexu a když otěhotní, prostě zajdou za doktorem a řeknou, že chtějí potratit. V zemích, kde je potrat povolen, neexistuje žádná páka, jak tomuto chování předejít.

Konkrétní studie byla provedena ve Velké Británii. Ukázalo se, že za minulý rok došlo zhruba k 19 000 potratům u dívek pod osmnáct let. To je relativní číslo, ovšem zajímavější už je skutečnost, že 1500 dívek potratilo už přinejmenším podruhé. Podotýkáme, že jsme stále v kategorii pod 18 let.

Na rizika nehledí

Jedna z těchto holek přiznala, že jde už o její osmý potrat! Tři potraty absolvovalo 74 teenagerek a 15 dívek se přiznalo k třem až šesti potratům.

V závěrech studie se píše, že stále více dívek chápe potrat nikoliv jako traumatický životní zážitek, ale jako zcela rutinní způsob, jak se dostat z nechtěného těhotenství. A to přesto, že každý potrat s sebou nese značná rizika pro budoucí plodnost.

Snaha ochránit se jak před početím, tak pohlavními nemocemi je podle všeho opět na ústupu. Holkám připadá jednodušší potrat než braní pilulek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 105