Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Arnold Schwarzenegger / foto: Shutterstock

Jaké IQ má Arnold nebo američtí prezidenti?

Občas se při sledování televize a v ní vystupujících celebrit či politiků vynoří otázka, zda jejich IQ dosahuje alespoň inteligence zapnuté automatické pračky.

Tuto otázku se rozhodli rozlousknout na serveru kids-iq-tests.com. Připomínáme, že normální IQ se pohybuje v rozmezí 91-110 bodů. Zisk nad 131 bodů je zařazen do škatulky geniální.

Některé hodnoty hodně překvapí, tak například hvězda akčních filmů osmdesátých a devadesátých let Dolph Lundgren dosáhl skóre 160 bodů, naproti tomu prezident USA George H. W. Bush jen 98. Jeho syn, George W. Bush, který vedl Ameriku v době útoku 9/11, si polepšil na 123 bodů, ač by tomu většina veřejnosti asi hádala právě naopak.

Herec, který do dotáhl až na amerického prezidenta, Ronald Reagan, se pohyboval svým skóre v horní části „normality“ 105. Že ani IQ nad hranicí geniality, zde konkrétně 137, není zárukou bezproblémového života, ukázal Bill Clinton – prezident USA známý především svou sexuální aférou.

Mistr šachu Garry Kasparov se nyní pokouší své IQ 190 uplatnit v ruské politice, když nad šachovou deskou nenašel v době své největší slávy konkurenta.

Herci větší než vědci?
Z herců na tom není špatně ani Geena Davis a zpěvačka Shakira - obě mají 140 bodů - či Arnold Schwarzenegger, který má jen o pět bodů méně. V těsném závěsu je Jodie Foster s výkonem 132. Všechny je ale hravě strčí do kapsy herec známý ze seriálu Žralok, James Woods, který svým IQ 180 překonal i některé geniální vědce.

Vždyť například takovému mysliteli jako byl Johannes Kepler je přisuzováno skóre 175. Albert Einstein, který změnil chápání moderní fyziky, si šáhnul „pouze“ na bodíků 160. Další esa vědy se ale už nenechávají zahanbit a s IQ 190 jsou příkladem - Pierre Laplace, Sir Issac Newton. O pět bodů méně měl prý Galileo – astronom, filozof a fyzik známý především svým konfliktem s církví.

Současné ikony módy a veřejného života se občas mohou pochlubit také číslem značící geniální mozek. V této kategorii je třeba Madonna (140), Nicole Kidman (132), Quentin Tarantino (160) i komik Steve Martin (132).

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 53