Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Holky, potřebujete tuk!

Vědci objevili další důvod, proč nepodléhat módnímu trendu extrémní štíhlosti.

Zjistili, že tělesný tuk v dospívání hraje důležitou roli při tvorbě kostní tkáně. Dívky, které jsou příliš hubené, tak riskují v dospělosti osteoporózu.

Britští experti měřili tloušťku okostice (vnější vrstva kosti) u čtyř tisíc chlapců a dívek v průměrném věku 15,5 roku. Výsledky ukázaly, že tuk působí na tvorbu kostní tkáně pozitivně. U dívek má přitom o 70 procent větší vliv než u chlapců.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v posledním vydání odborného časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

S dietami opatrně
"Vliv tělesného tuku je u dívek mnohem výraznější," prohlásil vedoucí studie Jonathan Tobias z bristolské univerzity a dodal: "Dívčí organismus obsahuje víc tuku. Dokonce to vypadá, že zatímco u chlapců ovlivňuje sílu kostí svalová hmota, u děvčat je to naopak tuk."

Podle něho má množství tuku v těle během puberty dlouhodobý vliv na vývoj kostry v dospělosti. Dívky by proto měly být opatrné při držení všech možných drastických diet, které mohou v pozdějším věku vést k nebezpečné osteoporóze.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 132