Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Eva Uhlin / foto: repro dailymail.co.uk

Zázračné uzdravení. Rozežraná tvář jí znovu narostla.

Švédku Evu Uhlinovou postihla velmi vzácná alergická reakce na paracetamol.

Tento běžný lék vyvolal potenciálně smrtelnou toxickou epidermální nekrózu, která zachvátila celé tělo a způsobila, že jí začala odpadávat kůže.

Dívka pak strávila týdny v nemocnici. Nekróza ale pokračovala a lékaři nebyli s to její postup zastavit. Čtyřicet procent lidí, které toxická epidermální nekróza postihne, nepřežije.

Noční můra začala, když byla tehdy patnáctiletá dívka na dovolené u příbuzných. Dostala teplotu, a tak jí lidé poradili, aby si vzala paracetamol. Kombinace viru a léku však vyvolala zcela nečekanou reakci.

Když se Eva ráno probudila, měla puchýře po celé tváři a rychle se šířily i na zbytek těla. Převezli ji proto do univerzitní nemocnice v Lynköppingu na oddělení popálenin. Lékaři jí dali léky na tišení bolesti, ale když začali kontrolovat její oči, na prstech jim ulpívaly kousky kůže.

Slezly jí nehty i vlasy
Během několika následujících let dívce odpadla většina povrchu tváře. Totéž postihlo části hrudníku, paží, zad i břicha. Odpadly jí řasy, nehty na rukou i na nohou i část vlasů.

"Bylo to, jako by mi něco lezlo pod kůží. Byla jsem naprosto v šoku, bylo to jak z hororu. Prostě jsem nemohla uvěřit, že se mi to děje. Paracetamol jsem užívala už dřív a doktoři si pořád ještě nejsou zcela jisti, proč tehdy došlo k takové alergické reakci," řekla Uhlinová v rozhovoru pro list Daily Mail.

"Když jsem se pak poprvé podívala do zrcadla, nepoznala jsem se. Vždycky jsem byla optimistka, ale opravdu jsem si nemyslela, že bych ještě někdy mohla vypadat normálně," dodala mladá žena.

Během prvních dvou dní se na ni do nemocnice přišlo na konzultaci podívat patnáct lékařů. Ale ani ti nezabránili tomu, že v jednom okamžiku měla rty tak silně poškozené, až jí srostly k sobě.

magazin.cz

Eva byla po měsíci z nemocnice propuštěna. To bylo v říjnu 2005. Dál se ale musela vracet na prohlídky. Dnes už jen dvakrát denně užívá oční kapky a její pleť je citlivá na slunce.

Profesor Folke Sjöberg, který ji léčil, říká: "Tento stav je velmi vzácný a postihuje snad jen jednu osobu z milionu. Jde o to, že kůže začne alergicky reagovat sama na sebe. Je to podobné jako popálenina, ale hojí se lépe. Jakmile reakce nastane, musí se nechat proběhnout, protože není způsob, jak ji zastavit."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 114