Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fathima Baryová / foto: repro Youtube

Utekla od rodičů, aby ji nezabili. Zřekla se totiž islámu!

Šestnáctiletá muslimka přijala křesťanství a od té doby utíká.

Když někdo říká „za to by mě rodiče zabili“, nemyslí to v 99,9% případů doslova. Chce tím jen říct, že by se rodiče za dotyčnou věc zlobili.

Podivný proces

Šestnáctiletá Fathima Baryová to však myslí zcela vážně, nebo to aspoň velmi uvěřitelně předstírá.

Loni v létě se totiž rozhodla pro zdánlivou maličkost. Přestala vyznávat muslimské náboženství islám a začala docházet do kostela, kde přijala za své křesťanství.

Když se její rodiče rozhodli, že se ze Spojených států amerických přestěhují zpět na Srí Lanku, odkud pocházejí, rozhodla se, že uteče. Azyl jí poskytl jeden křesťanský kněz. Od té doby trvá velmi napínavá tahanice o práva dívky.

Od chvíle, kdy Fathima přijala křesťanství a utekla od rodičů, hlásá, že se k nim nemůže vrátit, protože by ji zabili. Měla jim totiž způsobit takovou ostudu, kterou lze potrestat jen tímto způsobem.

Ovšem ani americké soudy nepovažovaly takové podezření za opodstatněné a smetly ho ze stolu. Rodiče Fathimy tvrdí, že jejich dceru někdo zmanipuloval, aby proti nim vystupovala takto nenávistně.

Nemusí žít u rodičů

Soud však začal projednávat právo dívky na život jinde než u rodičů. A to jí skutečně přiznal – Fathima tak do své plnoletosti doroste u amerických a křesťanských pěstounů. Podle soudu by se však měla stýkat se svými rodiči na setkáních, jež mají za cíl rozpory urovnat.

Řada muslimů považuje celý medializovaný proces za velmi kontraproduktivní. Teď jsou totiž pro mnoho Američanů zase o něco více tou uzavřenou komunitou, která trestá odlišnosti a nenávidí západní civilizaci.

Ozývají se také hlasy, že dívku někdo právě z tohoto důvodu zmanipuloval. Hovoří se o knězi Lorenzovi, u něhož našla Fathima útočiště. Na povrch totiž vyplouvají důkazy, že jí vymyl mozek.

V USA káže spousta velmi radikální křesťanských duchovních, kteří si ve slovních výpadech nezadají s těmi nejradikálnějšími muslimy, a Fathima možná narazila na jednoho z nich.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85