Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičící dívka / foto: sxc.hu

Dřete, cvičíte a kila nejdou dolů? Nic vám nepomůže

Jeden z pěti lidí má prostě smůlu. Bude rozteklý, ať dělá co dělá.

Někomu stačí jednou dvakrát týdně skočit do fitness centra a má postavu jako model či modelka z časopisové obálky. Jiný se na tom samém místě může potit každý den a břicho nebo stehna mu stejně nezmizí. Jak je to možné?

Nepomůže ani dřina
Podle vědců je průměrně jeden z pěti lidí odkázán k tomu smířit se s ne úplně dokonalou tělesnou schránkou. Ať totiž dělá, co dělá, a jak často to dělá, zůstane poněkud neforemný. Celá záležitost je přitom dána geneticky.

Studie se zabývala šesti stovkami lidí, kteří pravidelně cvičili. Vědci přitom měřili jejich aerobní činnost. Zhruba u jedné pětiny zaznamenali takovou kombinaci genů, která neumožňovala konstantní navyšování příjmu kyslíku jako u ostatních. Tím pádem hubli jen velice těžko. Nepomohly jim ani týdny běhu či šlapání na rotopedu.

Krevní test to odhalí

„Změna v aerobním cvičení byla tak malá, že jsme ji sotva dokázali změřit,“ potvrdil vedoucí výzkumník James Timmons deníku Daily Mail.

„Lidé mohou říct, že jsme se zaměřili jen na jeden faktor fitnessu, a že jsou tu i jiné, což je naprostá pravda,“ dodává.

Lidi však zajímá především to, zda je jejich námaha v posilovně k něčemu platná. To by již brzy mohli zjistit velmi snadno. Vědci totiž chystají speciální krevní test, který vám odhalí, zda zmíněnou genovou kombinaci máte či nikoliv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47