Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení / foto: shutterstock

Větší svaly = větší mozek

Tělesně zdatní studenti studují lépe.

Pokud škola přiměje své studenty, aby se více hýbali, nepřispívá tím jen k jejich zdraví a snížení výskytu obezity, ale i k lepšímu studijnímu hodnocení. Podle posledního výzkumu amerických vědců má fyzická zdatnost pozitivní vliv na studijní výsledky.

Pro optimální fungování mozku je podle lékařů důležité, aby byl celý organismus zdravý a v dobré kondici.

Tým odborníků z Kalifornské univerzity v čele s dr. Williamem McCarthym porovnával tělesnou zdatnost a údaje o hmotnosti s výsledky standardizovaných testů z matematiky a jazyků u žáků, kteří navštěvovali pátý, sedmý a devátý ročník několika kalifornských škol v letech 2002 a 2003.

Zkouška zdatnosti
Polovina z nich byly dívky, 26 procent všech testovaných mělo hispánský původ a zhruba 7 procent byli Afroameričané nebo žáci asijsko-pacifického původu.

Více než třetina z nich trpěla nadváhou a 28 procent bylo přímo obézních. Vědci ohodnotili jejich fyzickou zdatnost na základě mílové (1,6 km) chůze po rovině, u níž byl stanoven maximální limit 15 minut. Zatímco chlapci zvládli ujít tuto vzdálenost v průměru lehce pod 10 minut, u dívek to bylo necelých jedenáct minut.

Pomalu chodí, pomalu myslí
"Zjistili jsme, že skoro dvě třetiny (65 procent) studentů je ve fyzické zdatnosti pod průměrem, který je určen pro daný věk a pohlaví standardně. Tito žáci mají také ve srovnání s těmi, kteří splňují požadavky na tělesné schopnosti, horší studijní výsledky. Tato souvislost platí, i když vezmeme v úvahu další faktory, například věk, sociální a ekonomické postavení, pohlaví, národnost nebo tělesné parametry," uvádí McCarthy.

Podle výsledků studie jeho týmu zveřejněných v časopise The Journal of Pediatrics by se školy měly více soustředit na tělesnou výchovu svých svěřenců, protože dobrá fyzická kondice pozitivně ovlivňuje jejich výsledky ve studiu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 70