Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pršelo? Z oblohy padaly ryby, mince, golfové míčky i krávy.

Před pár dny "pršely" na australskou vesnici živé ryby. V dějinách věcí padajících z oblohy ale ryby nejsou až tak neobvyklé. Občas nebesa vydají i zajímavější poklady.

V prvním století našeho letopočtu historik Plinius starší popsal bouřku, při níž padaly žáby a ryby, a to je jen první zpráva o zvláštním počasí, která se nám zachovala.

Záhady počasí. Nebo ne?
V roce 1871 byl anglický Bath zasažen "deštěm" neznámých tvorů potažených "lepkavým slizem". A také v Anglii, v Sunderlandu, v roce 1918 z nebe spadly stovky mrtvých úhořů. Jak připomíná list Metro, "déšť" ryb a dalších mořských tvorů není až tak neobvyklý. Vzdušný vír je vyzvedne z vody a logicky někde musejí spadnout.

V Rusku pro změnu v roce 1940 padaly z nebe během tornáda mince ze 16. století. Vědci nakonec dospěli k závěru, že se muselo jednat o nějaký poklad, který byl odhalen díky dešťům a erozi a později vyzdvižen větrem.

V Americe v roce 1969 pršely z nebe golfové míčky. Není známo, odkud se vzaly, ale obyvatelé městečka Punta Gorda jich našli desítky. V Japonsku se spíš specializují na pulce, ryby a žáby. Tito tvorové začali padat v oblasti Išikawa vloni.

Kráva v moři je nebezpečná
Mezi zcela vysvětlené, ale stejně kuriózní úkazy patří krávy padající z nebe. Námořníci japonské obchodní lodi plavící se v roce 1986 v Ochotském moři si všimli zvuku řvoucích krav. Značně je to překvapilo, protože byli daleko od pevniny. Pak ale z nebe spadlo celkem 23 krav. Jedna z nich prorazila dno lodi a potopila ji.

Námořníci byli naštěstí zachráněni, ale pojišťovna nechtěla jejich vysvětlení události věřit. Až další vyšetřování ukázalo, že ruské dopravní letadlo přepravující dobytek začalo mít v této oblasti problémy. Krávy začaly v nákladním prostoru nad mořem panikařit a piloti museli nakonec vyděšené přežvýkavce vypustit z letounu ven.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96