Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Daily Mail

Po narození vážil méně než plechovka Coly!

Jako zázrakem přežil.

Chlapec, kterému veřejnost dala jméno Tom Paleček, se narodil teprve v pětadvacátém týdnu. Byl tak maličký, že metr ležící vedle něho byl širší než jeho paže. Vážil pouhých 275 gramů a od hlavičky k patám měřil jako list papíru A4.

Lékaři, kteří ho přivedli na svět, věřili, že se jim ho podaří zachránit. Teď už je jasné, že se nemýlili.

Předtím patřil titul nejmenšího novorozence světa Tyleru Martinovi, který se narodil v New Jersey v USA v roce 2004. Vážil 320 gramů. A dívka, která přežila s nejnižší váhou, měla pouhých 244 gramů.

Podle zkušeností lékařů ale děti s váhou pod 350 gramů  většinou nemají šanci. Přesně tolik váží například plechovka Coly. To znamená, že Tom Paleček vážil necelé dvě třetiny váhy plechovky.

Vloni nejmenší
„Tom Paleček“ se narodil císařským řezem na lékařské univerzitě v Goettingenu v Německu v červnu minulého roku. Ale teprve v prosinci lékaři rozhodli, že je dost silný na to, aby si ho rodiče mohli vzít domů. To už vážil 3,7 kg. 

„Poté, co jsme si prošli lékařské záznamy z celého světa, můžeme s jistotou potvrdit, že Tom je nejmenší dítě mužského pohlaví na světě, které v minulém roce přežilo předčasný porod,“ říká Stefan Weller, mluvčí univerzity.

Po celou dobu byl Tom 24 hodin denně v inkubátoru napojen na hadičky, které mu zajišťovaly výživu, senzory mu zase kontrolovaly dýchání, srdeční činnost a další vitální funkce.

Bojovník zvítězil
Dr. Stephan Seeliger, přední odborník na předčasně narozené dětí, říká: „Mluvil jsme s rodiči a řekl jim, že to dítě je bojovník, že to dokáže. A on to dokázal!“

Od teď už bude moci vést normální, zdravý život. Mluvčí prohlásil: „Nebezpečí je zažehnáno. V největším ohrožení byl v době, kdy jeho orgány nebyly dostatečně vyvinuté. Nyní už má normální váhu a v každém ohledu je to zdravé dítě.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 114