Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kouření je zdravé? V jednom případě ano!

Ale jinak nezapomeňte – kouření zabíjí!

Ačkoli si kuřáci ničí plíce a oběhový systém, riziko, že u nich propukne Parkinsonova nemoc, je nižší než u ostatní populace. Nezáleží přitom ani tolik na množství vykouřených cigaret jako na době, po jakou si svůj nešvar pěstují.

Vědci sice varují, že kouření je natolik škodlivé, že je v žádném případě nelze považovat za způsob, jak předcházet této neurologické chorobě, zároveň se ale snaží přijít na kloub tomu, proč má preventivní účinky. Podle dr. Hongleie Chena z Národního zdravotního institutu v Severní Karolíně je pro nalezení odpovědi na tuto otázku nutná spolupráce expertů z mnoha oborů.

Chenův tým sledoval 10 let 305 468 mužů a žen nad padesát let. Za tu dobu se Parkinsonova choroba vyvinula u 1 662 z nich.

"Ukázalo se, že čím déle účastníci našeho výzkumu kouřili, tím menší nebezpečí vzniku Parkinsonovy nemoci hrozilo. Například kuřáci, kteří kouřili méně než 10 let alespoň jednu krabičku denně, měli o 4 procenta nižší riziko onemocnění než nekuřáci. Těm, kdo kouřili 10 až 19 let, hrozila nemoc téměř o čtvrtinu méně často než nekuřákům. A u těch, kdo si svůj zlozvyk provozovali 30 a více let, bylo nebezpečí vzniku Parkinsonovy choroby dokonce o 41 procent nižší," tvrdí Chen.

Nikotin chrání nervový systém, tvrdí lékaři

Nebezpečí vzniku choroby přitom nezáviselo na počtu denně vykouřených cigaret.

Chen s kolegy nepředpokládá, že nikotin nebo jiné látky obsažené v tabáku jsou příčinou odolnosti proti Parkinsonově nemoci. Podle výzkumu kouření neovlivňuje průběh choroby, pokud již propukla.

"I když má kouření souvislost se sníženým rizikem Parkinsonovy nemoci, nemá vliv na úmrtnost pacientů, kteří touto nemocí už trpí," prohlásil Chen.

Jeho kolegové Beate Ritz a Shannon L. Rhodesová z Kalifornské univerzity v Los Angeles jsou ale jiného názoru. Podle nich může mít nikotin ochranný účinek na nervový systém. Prokázat to však bude vyžadovat další výzkum.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36